Najnovije vesti

DAN NEUROHIRURGIJE: U Beogradu će se usavršavati neurohirurzi
Foto: Profimedia

97 godina postojanja Neurohirurgija

DAN NEUROHIRURGIJE: U Beogradu će se usavršavati neurohirurzi

Zdravlje

Dan neurohirurgije obeležava se danas, a posebnim rezultatima može da se pohvali Odeljenje za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju, koje je dobilo projekat EU i postaće evropski centar izvrsnosti za lečenje pacijenata sa povredama perifernog nervnog sistema, ali i edukativni centar za usavršavanje lekara iz cele Evrope.

Neurohirurgija u Srbiji danas slavi 97 godina postojanja. Prvo otklanjanje tumora hipofize kroz nos uspešno je obavio prof. Milivoje Kostić 31. oktobra 1923. godine.

Načelnik Odeljenje za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema prof. Lukas Rasulić kaže da su uspešnim rezultatima u radu, koji su prezentovani i stručnim svetskim časopisima, uspeli da se izbore za evropski projekat i postanu centar izvrsnosti za pacijente sa povredama perifernog nervnog sistema.

"Nastavićemo sa uvođenjem novih tehnologaja i obučavanjem neurohirurga. Mi smo jedino odeljenje te vrste koje je nosilac projekta u EU ali i van nje. Bićemo centar izvrsnosti za pružanje usluga lečenja i edukacije ne samo srpskih već i evropskih neurohirurga", rekao Rasulić za Tanjug.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je reč o ERAZMUS projektu, koji će biti veliki impuls za sticanje novih znanja. Projekat je vredan oko milion evra i sprovodiće se šest godina.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Napominje da uspeh veći ukoliko se zna da je projekat Odeljenja za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju jedan od 30 za koje su odobrena sredtsva, a da je u trci bilo 260 projekata.

"Profesor Lukas Rasulić je je uspeo u teškoj takmičarskoj borbi da izvojuje značajnu pobedu . Projekat traje šest godine i to je velika prilika za sve mlade specijalizante", rekao je Ružić.

Državni sekreta Ministarstva zdravlja Mirsad Djerlek cestitao dan neurohirurgije lekarima i naveo da je Odeljenje koje vodi prof. Rasulić dobilo epohalni projekat.

"Naša neurohirurgija postiže vrhunske rezultate i ovo je dokaz da je naša medicina na vrhunskom nivou. Odeljenje prof. Lukasa će biti edukativni centar za celu Evropu, a ne samo za našu zemlju. Ovde će dolaziti stručnjaci iz cele Evrope", zaključio je Đerlek.

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/Tanjug 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...