Najnovije vesti

MNOGI POSLE KORONE IMAJU NEPRIJATNU POSLEDICU: Nakon 4 MESECA žale se na OVAJ ESTETSKI problem i nije jednostavno
Foto: EPA/JORGE ABEGRO

doktorka Ljiljana Medenica

MNOGI POSLE KORONE IMAJU NEPRIJATNU POSLEDICU: Nakon 4 MESECA žale se na OVAJ ESTETSKI problem i nije jednostavno

Zdravlje

NEPRIJATNU POSLEDICU

Mnogi koji su preležali kovid-19 infekciju žale se da im kosa opada više nego ikad. Da svakog dana kad se češljaju vide vide punu šaku ili klupko opalih dlaka i to ih veoma uplaši. Zašto se to dešava, koliko traje oporavak i šta treba da se preduzme u tom slučaju, pitali smo prof. dr Ljiljano Medenicu, dermatovenerologa.

- Sve vise žena i muškaraca, trećeg ili četvrtog meseca posle preležane Kovid-19 infekcije, u periodu oporavka, počinju da se žale na iznenadno, difuzno opadanje kose koje opisuju kao uznemirujuće i psihološki stresno jer svakodnevno vide „punu šaku“ ili „klupko“ opalih dlaka, najčešće posle češljanja ili pranja kose. Kosa se proređuje sve više i više na dnevnom nivou. Uplašeni su jer misle da će na kraju ostati bez kose – kaže prof. dr Ljiljana Medenica.Nema specifične terapije, krvna plazma može da pomogne Prema njenim rečima ovakvo difuzno i reverzibilno ispadanje kose u nekovid vremenima viđa se kod ljudi posle preležanih bolesti i operacija, visoko febrilnih stanja, jakih psiholoških stresova, ekstremnih dijeta za mršavljenje, porođaja, kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, smanjenim vrednostima gvozđa ili vitamina D u organizmu.

- Ne postoji specifična terapija za ovaj vid opadanja kose, imajući u vidu da je proces reverzibilan, očekuje se spontani rast kose. Međutim, plazma obogaćena trombocitima može da ubrza proces rasta kose.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...