Najnovije vesti

BOLESTI JETRE: Najveći problem su TOKINI, a postoje simptomi koje ne smete zanemariti!
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

BOLESTI JETRE: Najveći problem su TOKINI, a postoje simptomi koje ne smete zanemariti!

Zdravlje

Ovaj veoma važan organ utiče na zdravlje svih ostalih organa i generalno celog organizma

Jetra filtrira krv, uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju. Kako kažu lekari, ona je najvažniji organ.

Ono što uzrokuje najveće probleme s jetrom su zapravo toksini koji se dugo zadrže u ovom organu. Kada se uspori proces prečišćavanja, tada nastaju komplikacije. Stručnjaci tvrde da postoji oko 100 različitih bolesti jetre. Neke tihe znakove na prvi pogled ne biste povezali s ozbiljnim problemom, ali neki od njih zapravo jasno ukazuju i na mogući uzrok. U nastavku pročitajte koje signale ne bi trebalo da zanemarujete:

Jetra, Telo
foto: Profimedia

Crna akantoza

Bolesti jetre se često mogu manifestovati raznim promenama na koži, a jedno od njih je crna akantoza. Radi se o retkoj bolesti, a lekari je opisuju kao javljanje tamnih mrlja na području vrata.

Izražene vene u obliku paukove mreže

Ovo je još jedan simptom na koji je potrebno obratiti pažnju. One se mogu javiti kao nove crvenkaste linije po licu i vratu.

Ne možete da zaustavite svrab

Obolela jetra može da izazove svrab po celom telu. Nije poznat pravi uzrok, ali se pretpostavlja da bi moglo biti povezano s nivoom žučne soli. Jetra proizvodi žuč, koja omogućava probavu, ali kod ljudi s primarnom bilijarnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja uzrokuje kolaps žučnih puteva) može doći do nakupljanja žuči i svraba kože.

ujed, komarac, svrab
foto: Profimedia

Žutica

Kako se bolest jetre pogoršava, kod pacijenta se može pojaviti žutilo kože ili beonjača, poznato kao žutica.

Mentalni problemi, zaboravnost i umor

Ukoliko vam se dešava da iznenada gubite stvari, zaboravljate važne datume i podatke, nemojte se slepo držati verovanja da je to posledica stresa i umora. Naime, uzrok može biti hepatička encefalopatija, stanje koje može da se pojavi kad jetra ne može pravilno da izbaci toksine iz tela i obično se javlja kod bolesnika s hroničnim oboljenjem jetre, cirozom ili hepatitisom.

Oticanje stomaka

Ovo je još jedan simptom bolesti jetre koja napreduje - povećanje obima struka ili oticanje abdomena u velikoj meri. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno potražite medicinsku pomoć.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...