RAK DEBELOG CREVA DRUGI VODEĆI UZROK UMIRANJA MEĐU MALIGNITETIMA: Može da se spreči i leči ako se otkrije na vreme!
Foto: Shutterstock

KONTROLIŠITE SE REDOVNO

RAK DEBELOG CREVA DRUGI VODEĆI UZROK UMIRANJA MEĐU MALIGNITETIMA: Može da se spreči i leči ako se otkrije na vreme!

Život -

Rak debelog creva u Srbiji drugi je vodeći uzrok umiranja među malignitetima i svake godine oboli više od 4.500 ljudi, a ukoliko bi se realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja, spasile bi se hiljade života, poručeno je na danas na konferenciji za medije.

Debelo Crevo
foto: Profimedia

U sklopu obeležavanja meseca posvećenog borbi protiv te bolesti, stručnjaci su saglasni da su prevencija, rano otkrivanje i adekvatna terapija ključni u toj borbi.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) Davorin Radosavljević rekao je da je za uspešnije lečenje neophodno uključivanje i bioloških lekova, te izrazio očekivanja da će pacijenti sa karcinomom debelog creva uskoro moći da uđu u red onih koji će u potpunosti dobiti evropski pristup lečenju.

"Ono što je dobro je da se ti lekovi nalaze na listi RFZO-a, a potrebno je proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja. U ovom trenutku 200 pacijenata dobija ciljanu biološku terapiju dok bi terapija trebalo da postane dostupna za 700 pacijenata", naveo je Radosavljević.

Napominje da su faktori rizika navike modernog života, od loše ishrane do pušenja.

Predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS) Siniša Radulović istakao je da dodatno zabrinjava što sve veći broj mladih oboleva, kao i da se bolest javlja sve češće i među ženama.

Zato je, kaže, bitno primeniti efikasan sistem prevencije i skrininga u Srbiji.

Radulović ukazuje da danas godišnje u svetu 10 miliona ljudi umre od kancera, a napominje da bi taj broj 2030. godine mogao da dostigne 13 miliona.

"Smrtnost raste...Broj umrlih je 65 odsto u srednje razvijenim zemljama koje slabo organizuju adekvatnu službu u oblasti onkologije", navodi on.

Prevenciju, rano otkrivanje i adekvatnu terapiju označava kao ključnim u borbi sa rakom, kao i promenu životnog stila i ishrane.

Srbija treba da napravi krizni štab za kancer, kaže Radulović, ocenjujući da je vreme za veliku akciju, jer u našoj zemlji raste i učestalost i smrtnost od te bolesti.

Zamenica predsednika Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre Dušica Miljanović, koja se uspešno izborila sa tumorom koji je otkriven u najranijoj fazi, poručila je da to udruženje nastavlja sa podizanjem svesti u javnosti o značaju prevencije.

"Naše udruženje razvija svest o tome da se građani blagovremeno jave i da ne odlažu poziv lekaru. Važno je i da država u svemu ovome učestvuje i svim pacijentima omogući dostupnost savremenih terapija kao što je to u Evropi", rekla je ona.

Medikalni onkolog iz Kliničkog centra Niš dr Miljana Džunić apelovala je na građane da se uprkos pandemiji korona virusa, čim osete prve simptome obavezno jave lekaru.

debelo crevo
foto: Profimedia

"Rak debelog creva može da se spreči i leči kada se otkrije na vreme", istakla je ona.

Direktor Klinike za internu onkologiju na Institutu za onkologiju Vojvodine Ivan Nikolić poručio je da mora postojati dostupnost savremenih lekova bez ograničenja za određene grupe pacijenata.

Pacijentkinja iz Novog Sada Tanja Čortan opisala je kako je krenula bolest.

"Počelo je sporadičnim bolovima u stomaku koji su postali jači i češći. Imala sam samo 36 godina kada sam dobila dijagnozu kolorektalnog kancera. Moj najveći strah bio je da je rak prekasno otkriven i da neću moći da se lečim", rekla je Čortan, koja bitku sa rakom vodi već četiri godine.

Podaci ukazuju da je ciljana terapija dostupna u prvoj liniji lečenja u svim zemljama Evrope, osim u Srbiji, a poseban problem je što metastatsku bolest u našoj zemlji prati visoka smrtnost i ograničene terapijske opcije.

Preporuka je da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove.

U okviru kampanje #4000 života od večeras će Avalski toranj biti u plavoj boji koja je simbol borbe protiv raka debelog creva.

Današnju konferenciju organizovalo je Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, u saradnji sa kompanijom Merck.

Kurir.rs/Tanjug

BONUS VIDEO:

00:39

Mirsad Đerlek u Usijanju dana o vakcinama za decu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track