Najnovije vesti

DIM DAJE ŠMEK ROŠTILJU A TO JE NAJŠTETNIJE I IZAZIVA RAK: Meso kljukano hormonima, evo šta je važno kad ga kupujemo
Foto: Profimedia, Printscreen

savet nutricionista

DIM DAJE ŠMEK ROŠTILJU A TO JE NAJŠTETNIJE I IZAZIVA RAK: Meso kljukano hormonima, evo šta je važno kad ga kupujemo

Zdravlje

Nutricionistkinja Borjana Depalo rekla je da je ono što roštilj čini najukusnijim, i najopasnije u njemu i izaziva rak. Ona je govorila o tome da li bi trebalo izbaciti meso iz ishrane kompletno, i kako se zdravo hraniti.

"Zdrava ishrana može biti bez mesa, ako je pravilno balansirana. Čak i vegetarijanci ili vegani moraju jesti i zeleno lisnato povrće, mahunarke, moramo unositi gvožđe koje nećemo inače dobiti iz mesa. Inače ćemo imati deficit, dogodiće se anemija. Mesa ne bi trebalo jesti previše, nisam za to da se isključi potpuno", rekla je ona.

I kuvar i i pobornik zdrave ishrane Alesandro složio se da meso ne bi trebalo izbaciti, ali bi se trebalo držati mediteranskog pristupa ishrani, svega pomalo i umereno.

"Ima meso, ali dva puta nedeljno, ili samo jednom. Ne svakog dana. Meso je potrebno u ishrani, ali je teško jesti ga manje u Srbiji, vi imate odlično meso i navikli ste da jedete puno, to se može izmeniti tek u narednoj generaciji", rekao je Gramelini.

"Roštilj nikako ne preporučujem, prepun je dima i kancerogenih supstanci, dim mu daje šmek ali je najštetniji. Sve više mladih mi dolazi, kažu da im se meso gadi, ili su prezasićeni ili u njemu odjednom osećaju miris koncentrata... Ako nabavljamo i jedemo meso, neka to bude iz domaće proizvodnje, ja nabavljam od čoveka kog poznajem, moramo znati izvor i poreklo", rekla je nutricionista na Prvoj TV.

"Zbog tih hormona sve više devojčica dobija ranije prvu menstruaciju, time se trenutno i lekari bave", dodala je Depalo.

"Ako se pravi roštilj na drvetu ili uglju, masnoća pada i sagoreva, to nije zdravo. Dan-danas tehnologija ide napred, postoje vrste roštilja koje dole imaju pregradu za vodu ili slično, i nema takvog vraćanja masti na žar, koja će sagorevati", rekao je Gramelini.

"Jedem tri puta nedeljno meso, ali samo po sto grama za jedan obrok", dodala je nutricionistkinja.

roštilj
foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

Raša otkrio kako najlakše proveriti da li je meso dovoljno pečeno
00:18

Raša otkrio kako najlakše proveriti da li je meso dovoljno pečeno

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja