NE DOZVOLITE DA VAM MALE KRVOPIJE POKVARE ODLAZAK U PRIRODU: Ovo su mirisi koji teraju KOMARCE, a kedrovina tera MUVE i bubašvabe!
Foto: Profimedia

isprobajte neke od ovih predloga

NE DOZVOLITE DA VAM MALE KRVOPIJE POKVARE ODLAZAK U PRIRODU: Ovo su mirisi koji teraju KOMARCE, a kedrovina tera MUVE i bubašvabe!

Život -



Komarci su male napasti i mnogo puta pokvare raspoloženje kada se ode u prirodu. I umesto da uživate u pogledu, vi se nervirate zbog uboda i svraba.

žena, priroda, garderoba
foto: Profimedija

Ako ne želite da se od ovih malih napasti branite hemijskim sprejevima, predlažemo vam nekoliko ideja koje nisu toksične i sasvim su prirodne, a koje će ih uspešno oterati i omogućiti vam da uživate u prirodi ili svom domu.

Prah od vanile

Pomešajte prah vanile sa losionom za bebe u razmeri od 1 prema 10 i nanesite ga na sve otvorene delove tela. Takođe možete rastvoriti vanilin prah u vodi, a zatim prskati izložene delove kože i odeće.

Eterična ulja anisa, karanfilića, bosiljka i eukaliptusa

Eterična ulja anisa, karanfilića, bosiljka i eukaliptusa mogu uplašiti komarce ako ih razređene nanosite na izložene delove kože (5-10 kapi po čaši vode) ili ih raspršite na izvor toplote, kao što su kamin, aroma lampa ili zagrejana ringla. Možete i umočiti pamučnu krpicu u ulje i staviti je na prozorski lim.

eterična ulja
foto: Profimedia

Grančice zove

Stavite sveže grančice zove u svoju sobu. One će tako lako oterati komarce kao i lišće paradajza. Ali budite oprezni, jak miris starijih cvetova može da vam prekine san, pa je bolje da noću izvadite grančice iz spavaće sobe.

Karanfilić

Stavite 5 g karanfilića u čašu vode i kuvajte 15 minuta. Pomešajte 10 kapi ovog napitka sa kašičicom bilo koje toaletne vode i nanesite premaz na izložene delove tela. Možete ostati na otvorenom najmanje dva sata, a komarci vam neće prići.

Ulje kedra

Miris kedrovog ulja plaši ne samo komarce već i muve i bubašvabe.

Kuvani koren žalfije

Nijedan insekt vam neće dodirnuti lice ako se umijete čajem od korena žalfije. Stavite šaku usitnjenog korena u 0,4 litra vode, prokuvajte i pustite da odstoji i ohladi se oko 20-30 minuta.

eterična ulja
foto: Profimedia

Ulje za kuvanje, šampon i sirće

Da biste napravili efektan repelent protiv komaraca, trebaće vam ulje, šampon i 9% sirćeta. Pomešajte ove sastojke u istim količinama i promešajte ih. Sirće plaši insekte, šampon skriva jak miris, dok je ulje osnova bilo koje kreme. Ovaj repelent je bezbedan za decu i nema jak miris.

Listovi bosiljka

Koristite sveže listove bosiljka. Stavite ih u sobu ili ih utrljajte na izložene delove tela.

Kuvan koren pšenične trave

U starim vremenima ljudi su koristili kuvano korenje pšenične trave kako bi oterali komarce i druge insekte koji sisaju krv. Stavite šaku usitnjenog korena pšenične trave u 0,4 litra vode i prokuvajte tri puta, tako da tečnost postane svetložute boje. Operite lice i ruke ovim i nijedan komarac vam neće prići!

eterična ulja
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:23

NAJLEPŠA GLUMICA MLAĐE GENERACIJE! Tamara Aleksić otkrila recept za lepotu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track