MIRISNI I MEDONOSNI CVETOVI LIPE SE SKUPLJAJU UJUTRU: Čaj smiruje tegobe i bolesti kao od ŠALE!
Foto: Profimedia

TRAVAR BILJE I ZDRAVLJE

MIRISNI I MEDONOSNI CVETOVI LIPE SE SKUPLJAJU UJUTRU: Čaj smiruje tegobe i bolesti kao od ŠALE!

Život -


Cvetovi lipe se sakupljaju u jutarnjim časovima, pre jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja piše Dušan Todorović, diplomirani nutricionista i dijetetičar, član udruženja Svi na vagu, istaknuti sportista - član seniorske reprezentacije Srbije u bejzbolu.

Dušan Todorović
foto: Kurir

Naši preci su prvo verovali da ih lipa štiti od uroka i zla, a kako je ovo šumsko drvo poznato u našim krajevima i kao lipac i lipolist, cvetalno najduže od svih stabala koji su ih okruživali (od kraja maja do početka jula), rešili su da isprobaju njegove darove. Nisu se pokajali! I danas je cvet bele, velikolisne ili sitnolisne lipe u službi odbrane od mnogih tegoba i oboljenja jer sadrži obilje vitamina C, sluz, tanin, etarska ulja, heterozide, šećer, gumu, vosak, manitol, tartarat...

Skoro svaka kuća ima čaj od lipe, tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja respiratornih puteva. Fitopreparati koji se prave od ekstrakta lipe mogu da pomognu i pušačima jer smiruju suvi kašalj. Preporučuju se i za ublažavanje urinarnih tegoba, odličan su diuretik, a uz olakšano izbacivanje mokraće u stanju su i da "preseku" dijareju.

sirup
foto: Profimedia

Ovo mirisno i medonosno blago odlično se pokazalo u prevenciji visokog krvnog pritiska. Blagotvorno deluje u slučaju zakrečenja arterija, a mnogi stručnjaci ističu povoljne efekte i protiv drugih kardiovaskularnih tegoba. Ako ste nervozni, razdražljivi, anksiozni i zbog toga patite od nesanice, ne treba mnogo da razmišljate šta biste mogli da popijete - čaj od lipe je odličan izbor. Za vidljive rezultate zaslužna su eterična ulja koja se nalaze u cvetu i imaju dokazano sedativno svojstvo. A uz opuštanje nervnog sistema (putem inhalacije), idu i eliminisanje simptoma migrene, glavobolja uzrokovanih upalom sinusa, grčenje mišića se umanjuje (cvet berite sa stabala koja rastu na obodu šume, dalje od naselja i saobraćajnica).

Devojka, žena, čaj
foto: Profimedia

Pokazalo se da deluje u reproduktivnom periodu kod problema vezanih sa predmenstrualnim sindromom. Žene u menopauzi treba da ga koriste kako bi ublažile česte tegoba kao što su nervoza i nesanica. Trudnice s čajem ne bi trebalo da preteruju, ali njega i te kako mogu da piju naši najmlađi, a može i da se sipa kao dodatak kupkama za bebe protiv grčeva. Naravno, ne sme se zaboraviti i da je lipa neizostavni sastojak kozmetičkih preparata.

Ima još mnogo razloga zašto lipa mora da se nađe u svakom domu, otkrićete sami. Za kraj, evo još jednog saveta: ako u dvorištu imate lipu, kada dođe jesen i vreme da lišće počne da opada, nemojte da ga bacate. Rasprostrite ga po bašti - brzo se razlaže i popravlja plodnost zemljišta - izuzetno je bogato kalcijumom.

lipa, drvo
foto: Profimedia

1. Kako da pravilno osušite cvetove

Idealnije mesto za sušenje treba da je prozračno i u hladu. Ako imate tavan, odličan je izbor. Da su cvetovi lipe dobro i pravilno osušeni, znaćete po prijatnom mirisu i nepromenjenoj prirodnoj boji.

2. Sirup je idealan za letnju žegu

Od dve šake svežih cvetova lipe, jednog l vode, 800 g šećera i četiri limuna možete da napravite odličan letnji rashlađivač organizma. Potopite cvetove da odstoje jedan dan, procedite tečnost kroz gazu, stavite šećer i kuvajte tri minuta. Dodajte sok limuna i sipajte u sterilnu flašu.

3. Spremite se i za hladnu zimu

Čaj od cveta i kore lipe koristite za kašalj, upalu grla i bronhija, grip. Zbog sluzavih sastojaka odlično deluje i kod uklanjanja katara. U litar vode se kuva 20 do 49 g cvetova sa jednom kašičicom kore. Možete ga zasladiti medom.

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track