KAKO NAJBOLJE SAČUVATI KUKOVE? Prevencija je BITNA, ovo su vežbe koje će POMOĆI zglobovima i olakšati BOL!
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock/Photographee.eu

FISKULTURA Saveti stručnjaka

KAKO NAJBOLJE SAČUVATI KUKOVE? Prevencija je BITNA, ovo su vežbe koje će POMOĆI zglobovima i olakšati BOL!

Život -

Zglob kuka povezuje karlicu sa donjim ekstremitetima.

Njegova funkcija je da omogući stabilnost tela pri uspravnom položaju, pokretljivost noge u prostoru i da prenese opterećenje od gornjeg dela tela do butine i dalje, do donjih ekstremiteta piše Bojana Stanimirović Smiljković, fizioterapeutkinja, specijalistkinja manuelnih tehnika.

Fiskultura, Bojana Stanimirović Smiljković
foto: Privatna Arhiva

Bol u zglobu kuka može da bude uzrokovan promenama u samom zglobu zbog mehaničkih povreda ili degenerativnih promena, ali i kao posledica oštećenja mekotkivnih struktura oko zgloba (mišići, ligamenti, tetive). Bol u kuku je najčešće posledica koksartroze (coxarthrosis), što predstavlja degeneraciju zgloba kuka, burzitisa - zapaljenja burzi u okolini zgloba, ili trohanteričnog bolnog sindroma, koji je uzrokovan oštećenjem mišićnih pripoja na trohanteru.

Bolovi koji potiču od samog zgloba su najčešće lokalizovani u predelu kuka i pružaju se ka preponi. A s obzirom na to da bolovi u ovoj regiji mogu da budu i posledica poremećaja u donjem delu leđa, vrlo je bitna dobra dijagnostika koju postavlja lekar ili fizioterapeut. Zglob kuka je veoma opterećen jer trpi četiri petine težine tela i pritisak od kontrakcija okolnih mišića. Zbog toga se preventivne vežbe baziraju na očuvanju pokretljivosti zgloba i jačanju mišića stabilizatora. Pri izvođenju vežbi koje vam predlažemo možete da osetite prijatno istezanje, nikako bol.

vežbe
vežbefoto: Privatna Arhiva

Šta vi možete sami da preduzmete

Kako bi vaši kukovi radili bez problema, potrebno je da regulišete telesnu težinu ako je povećana: svaki kilogram viška je dodatni kilogram koji opterećuje vaše kukove i zglobove koji nose težinu tela. Ako osećate bol ili ukočenost, otiđite kod lekara, koji će vam prepisati odgovarajuće antireumatike i preporučiti lekove za zaštitu hrskavice (hondroprotektori) sa glukozaminom, hodrotinom, MSM supstancom i drugim sastojcima koji deluju na kvalitet hrskavice i zdravlje zgloba u celini.

Preporučuje se i uzimanje želatina/kolagena radi pospešivanja zdravlja zglobova. Trudite se da stalno budite u pokretu, vežbajte. Vežbanje će pomoći da se poveća pokretljivost kukova, ojačaju mišići koji stabilizuju kuk, trup, dobro će se odraziti i na trbušne mišiće, mišiće nogu... Zbog pojačane cirkulacije manje ćete osećati zamor, ojačaćete imuni sistem. Sve to obezbeđuje pravilan položaj kukova i veću pokretljivost - umanjuje se bol, sprečava dalje oštećenje. Aerobne vežbe takođe mogu da poprave vaše stanje. Zagazili smo u leto, sada je idealno vreme da se posvetite plivanju, sunčanju. Preporučuje se i pilates program. Na održavanje zdravlja utiče i ishrana: konzumirajte namirnice bogate kalcijumom, vitaminima A i D.

vežbanje, čučnjevi, trening
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track