POMOZITE DETETU: Kako prepoznati upalu UHA i šta uraditi da olakšate BOL vašem mališanu
Foto: Shutterstock

PRVA POMOĆ

POMOZITE DETETU: Kako prepoznati upalu UHA i šta uraditi da olakšate BOL vašem mališanu

Život -

Upala uha kod dece uglavnom je uzrokovana bakterijama i virusima. Najčešće nije opasna, ali u određenim slučajevima može da izazove nagluvost.

Uvo, Ušni Kanal, Bubna Opna, Upala Uva
foto: Shutterstock

Upala najčešće počinje prehladom tokom koje može doći do nakupljanja tečnosti iza detetovog bubnja. Iako tečnost sama po sebi nije opasna, u njoj može doći do razmnožavanja bakterija i virusa koji će kasnije uzrokovati upalu.

Simptomi

Razlikujemo tri glavne vrste upale uha i svaka ima drugačiju kombinaciju simptoma: 1. Akutna upala srednjeg uha - najčešća je infekcija uha. Delovi srednjeg uha su otečeni, a tečnost je zarobljena iza bubnja. Obično uzrokuje bolove u uhu, a vaše dete može imati i povišenu telesnu temperaturu. 2. Sekretorna upala srednjeg uha - najčešće ne izaziva simptome, ali se može javiti nagluvost. Bubanj je žut ili tamno siv i blago uvučen. 3. Hronična upala srednjeg uha - tečnost često ostaje u srednjem uhu tokom dužeg vremena ili se neprestano vraća.

štapići, Uši
foto: Profimedija

Uzroci

Upala uha je obično uzrokovana bakterijama i često počinje nakon što dete ima upalu grla, prehladu ili neku drugu vrstu infekcije gornjih disajnih puteva. Ako je reč o bakterijskoj infekciji gornjih disajnih puteva, zajedničke bakterije se mogu proširiti u srednje uho. Ona može dovesti do oticanja i upale sluznice Eustahijeve cevi (spoj srednjeg uha i ždrela). Upali uha su sklona sva deca, međutim rizik od obolevanja je veći kod: - muške dece, - dece koja idu u vrtić, - dece čiji su članovi porodice imali upalu uha, - dece koja spadaju u kategoriju pasivnih pušača.

Postoji nekoliko razloga zašto se upala uha češće javlja kod dece nego kod odraslih osoba. Eustahijeva cev je kod dece znatno manja, zbog čega tečnost čak i u normalnim uslovima teže izlazi iz uha. U slučaju da je Eustahijeva cev otečena ili blokirana zbog sluzi, kao posledica prehlade ili drugih respiratornih bolesti, tečnost neće moći da izađe. Tečnost u srednjem uhu idealna je okolina za bakterije i viruse koji izazivaju upalu uha. Inficiranje tečnosti i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može da bude vrlo bolno za dete.

Prva pomoć - Potrebno je očistiti nosić od sekreta nekim preparatom na bazi fiziološkog rastvora ili prečišćene morske vode, vodeći računa o uzrastu deteta. - Ukoliko dete može da sedi, držati ga u krilu dok se nosić ispira, a ako još uvek ne sedi, uzglavlje treba malo više uzdignuti. - Sekret izvući aspiratorom za nos, dok veće dete treba da "izduva" ceo sekret. - Čisteći nos smanji se pritisak sekreta iz Eustahijeve tube na srednje uvo i tako se smanji i bol, dete posle toga najčešće zaspi. - Pored čišćenja nosa, može se dati i sirup protiv bolova (Ibuprofen), u skladu sa uzrastom i telesnom težinom deteta,po uputstvu proizvođača.

Kada otići lekaru? Dete obavezno odvedite da ga pogleda stručnjak ukoliko: - je mlađe od tri meseca; - bolno plače, odbija hranu, ima visoku temperaturu i nikako ne možete da ga umirite; - se bol vrati, ili se temperatura poveća; - primetite da iz detetovog uva curi tečnost, jer ona može biti posledica pucanja bubne opne; - dete ima bilo kakav drugi medicinski problem; - neprestano povraća; - primetite da dete ima otok iza uva; - je previše pospano, nervozno ili ima osip; - primetite da vas ne čuje dobro; - ni dva dana nakon primenjene terapije koju je prepisao lekar tegobe ne prestanu ili se pogoršavaju.

dete, bolest, dečja bolest, pedijatar, lekar
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:02

PSIHOLOG DRAGICA DANILOVIĆ O UTICAJU KORONE NA MENTALNO ZDRAVLJE: Psihičke posledice ćemo osećati narednih 20 GODINA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track