Da li znate da RANA MOŽE BRŽE DA ZARASTE! Posekli ste se, ali MOŽETE mnogo toga da uradite za izlečenje!
Foto: Promo

Da li znate da RANA MOŽE BRŽE DA ZARASTE! Posekli ste se, ali MOŽETE mnogo toga da uradite za izlečenje!

Život -

Male rane, ogrebotine, posekotine dogodile su se bar jednom u životu svakog od nas. Pojava tragova krvi i narušavаnje strukture kože u estetskom i funkcionalnom smislu izazivaju malu dozu straha. Pored toga, brojna pitanja nam prolaze kroz glavu, a najčešće se pitamo šta će najbrže delovati na ranu i kako da ubrzamo proces zarastanja.

Ako ste se nekad pitali zašto je zarastanje rana komplikovano i šta je to što uslovljava zarastanje, objasnićemo u sledećem tekstu. Kako bismo dali celovito objašnjenje, trebalo bi početi od definicije rane i kako nastaje.

Rana je prekid kontinuiteta kože (sluznice) i potkožnog tkiva, sa ili bez oštećenja dubljih struktura (fascija, nerava, kostiju, krvnih sudova). Rane mogu nastati na različite načine, a najčešće nastaju:

  1. kao posledica spoljašnje traume (mehanička, hirurški rez, hemijska, fizička, ujed itd.) kada se karakteriše kao ozleda prethodno zdravog tkiva;
  2. kao posledica patološkog procesa u oganizmu - vaskularnog, metaboličkog, neurološkog ili drugog patološkog procesa.

Od njihovog mehanizma nastanka zavisi način lečenja i brzina zarastanja same rane, pa tako akutne rane nastale dejstvom spoljašnjih agenasa zarastaju za tri nedelje, dok kod hroničnih rana nastalih kao posledica narušenog stanja organizma imamo složeniju situaciju, koja zahteva ozboljno lečenje.

Kada su u pitanju hrončne rane, najčešće se susrećemo sa venskin ulkusom i sa dekubitalnim ranama čiji ćemo mehanizam nastanka objasniti dalje u tekstu kako bismo razumeli zašto je njihovo lečenje kompleksnije i zahtevnije.

Ulcus cruris venosum ili venski ulkus je otvorena rana na nozi, koja nastaje kao najteža posledica hronične venske slabosti. Zbog lošeg funkcionisanja vena u nogama, tokom vremena propadaju i koža i tkivo.

Dekubitalne rane nastaju kao posledica dejstva sile pritiska na površinu kože, mada mogu nastati i kao posledica trenja kože sa grubom površinom postelje, površine gipsane udlage ili kao posledica prolongirane hladnoće. Površina kože koja je blizu koštanih struktura ima veću sklonost nastanku dekubitusa, a posebno su to zone kičmenog stuba, lopatica, kukova, zglobova lakta i kolena.

Večita dilema kad su rane u pitanju, bilo da su velike ili male, jeste ta kako ih lečiti. Lečenje rana je kompleksno, a ukoliko imamo hroničnu ranu, ne leči se samo rana, već i bolesnik, odnosno uzroci koji su do te rane doveli. Hronične rane, zbog smanjene cirkulacije, mogu da budu i posledica drugih bolesti. Ukoliko su nastale zbog dijabetesa, osim lokalnog lečenja, posebno treba obratiti pažnju na nivo šećera u krvi pacijenta. Šećer u krvi takvog pacijenta mora da bude dobro regulisan, kako bi rana mogla da zaraste. Pre nego što se napravi izbor terapije najbitnije je detaljano pregledati pacijenta.

Lokalno lečenje zahteva izbor preparata koji, pored toga što ima dobar antimikrobni efekat, poseduje i odliče apsorptivne moći.

SILBEN nano repair je prašak u spreju za lokalnu primenu, namenjen stvaranju efikasne barijere u vidu filma i pomaže prirodni proces zarastanja rane na dva načina:

  1. izolovanjem rane, on uspostavlja zaštitnu mikro sredinu oko povrede, što je savršen uslov za brzo spontano zarastanje;
  1. ograničavanjem prodora mikroorganizama i antimikrobnom aktivnošću, stvara najbolje uslove za regeneraciju tkiva.
Silben
foto: Promo

SILBEN nano repair, medicinsko sredstvo u obliku praška u spreju koristi se kod:

  • posekotina, poderotina, ogrebotina;
  • rana sa pojačanim lučenjem sekreta;
  • dijabetesnog stopala;
  • dekubitusa;
  • opekotina prvog i drugog stepena;
  • hirurške ekscizije.

SILBEN nano repair sprej, zahvaljujući svojim svojstvima, deluje kao zaštitna barijera koja, sprečavajući omekšavanje povređene kože, posebno kod rana sa sekrecijom, pomaže da se ponovo uspostavi normalno fiziološko stanje, što podstiče prirodno obnavljanje kože.

Joni srebra obezbeđuju antimikrobno dejstvo.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja