OVA BILJKA OSVEŽAVA U VRELIM DANIMA, A ZIMI GREJE: Naši stari su od davnina koristili NANU u mnoge svrhe, a ovo su neke od njih!
Foto: Profimedia

TRAVAR BILJE I ZDRAVLJE

OVA BILJKA OSVEŽAVA U VRELIM DANIMA, A ZIMI GREJE: Naši stari su od davnina koristili NANU u mnoge svrhe, a ovo su neke od njih!

Život -

Mnogi uživaju u njenom mirisu i snažnom ukusu dok žvaću žvake, kad kupuju pastu za zube uglavnom se odlučuju za onu koja sadrži mentu, piše Milka Raičević, licencirana dijetetičarka-nutricionistkinja, aromaterapeutkinja.

Milka Raičević
foto: Privatna Arhiva

Usred smo izuzetno toplog leta, pa nije ni mali broj onih kojima je ova biljka ne samo ukras već i osnovni sastojak osvežavajućih pića. Preporučujem vam da je koristite tokom cele godine - mentol koji sadrži pomaže da se oslobodite brojnih zdravstvenih tegoba i ozbiljnih oboljenja.

Dobra nana ne bi trebalo u etarskom ulju da sadrži manje mentola od 50 odsto, a najkvalitetnije sorte imaju i do 60 odsto. Kad se mentol udruži s taninom, flavonoidom i gorkim materijama, manganom, bakrom i vitaminom C, koje nana sadrži, i ovi elementi dospeju u organizam, boljitak se brzo oseti. Zato se od davnina koristila u narodnoj medicini, kao sredstvo protiv kolere, mučnine i povraćanja, kasnije protiv mnogih upala, infekcija, bolova... Benefiti se ne mogu nabrojati, a koliko je nana moćna pokazuje da se danas upotrebljava u proizvodnji velikog broja medikamenata, profilaktičnih, higijenskih, dijetetskih, kozmetičkih, parfimerijskih, drugih preparata široke potrošnje... čak i u industriji alkoholnih pića prilikom spravljanja raznih vrsta likera.

nana, mentol, biljka
foto: Profimedia

Ima neverovatna antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Čaj od nane ublažava nadražaje respiratornih organa, pročišćava disajne puteve, rashlađuje kod povišene temperature i groznice, otčepljuje sinuse, efikasan je čistač sluzi i sekreta. Efikasna je za umirenje i jačanje nerava. Kombinujte nanu s ruzmarinom i matičnjakom, a ako patite od lupanja srca - popijte šolju tople vode s nekoliko kapljica eteričnog ulja nane. Može da spreči pojavu katarakte, obloge stavite kad se oči zacrvene. Ako imate problema ss zadahom, jednu malu kašiku suve nane stavite u čašu vode - pijte dva puta dnevno, a možete i da ispirate usta.

Jak čaj od nane i matičnjaka je za osobe s poremećenim radom štitne žlezde, a u kombinaciji sa smiljem za jetru. Postoji verovanje da može da spreči pojavu kamena u bubregu. Svi znamo da je odlično sredstvo u ublažavanju simptoma grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadražaja creva, zatvora. Možda niste znali, pomaže i kod proliva, posebno ako se otrujete hranom: napravite za čaj mešavinu od nane i kamilice u jednakom odnosu. O prednostima za kožu da ne govorimo.

nana, začinsko bilje
foto: Profimedia

Evo kako možete da koristite nanu - mentu, i kod kojih stanja i bolesti se preporučuje

1. Poslušajte

Postoje brojne vrste ove biljke u našem okruženju, ali su s gledišta lekovitosti manje cenjene. Zato ne berite u prirodi divlju, vodenu, dugolistu nanu (konjski bosiljak) i mačju nanu, već nabavite kultivisanu biljku.

2. Nesanica

Pomešajte 20 g nane, 20 g matičnjaka i 60 g hmelja i tri velike kašike prelijte sa 1/2 l ključale vode. Poklopite čaj, posle dva sata procedite. Možete pomešati i po 10 g nane i valerijane, preliti sa 2,5 dl ključale vode. Pijte pre spavanja.

3. Oblozi

Mentol ispoljava protivupalne i analgetske efekte, a ulje od nane ublažava bolove reumatičara. Kod sportskih povreda, bolova u kostima, zglobovima i mišićima mogu da pomognu oblozi sa alkoholnim rastvorom etarskih ulja nane i ruzmarina.

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

00:06

PEVAČICA HTELA DA POLIJE BEKVALČEVU, A NATA JE GURNULA NOGOM! Osvanuo HIT SNIMAK iz Crne Gore, a evo šta se tačno dogodilo! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track