SOFIJA (13) OD OKTOBRA ŽIVI SA KOVID PRSTIMA: Ne može da hoda i nosi CIPELE, za nju i porodicu to je 9 meseci PAKLA! VIDEO, FOTO
Foto: Printscreen/BBC

izvedene su studije na temu

SOFIJA (13) OD OKTOBRA ŽIVI SA KOVID PRSTIMA: Ne može da hoda i nosi CIPELE, za nju i porodicu to je 9 meseci PAKLA! VIDEO, FOTO

Život -

Sofija (13) je devojčica iz Škotske i nije bila pozitivna na Kovid 19, ali od oktobra prošle godine suočava se sa nečim što stručnjaci zovu "Kovid prsti".

Zbog ovog stanja, devojčica teško hoda i ne može da nosi cipele, prenosi BBC.

Korona prsti, Sofija
foto: Printscreen/BBC

- Moja stopala otiču i po njima dobijem plikove koji se od rozih veoma brzo pretvore u purprne. Imam i kvrge na stopalima pa mi je bvaš teško da ustanem i da stojim dugo. Jedinno mogu da nosim japanke - kaže Sofija.

Korona prsti, Sofija
foto: Printscreen/BBC

Ona živi u jednom gradiću u Škotskoj, ne može da ide u školu i za duže šetnje se oslanja na kolica.

- Pre toga, pevala sam, igrala i jurcala svuda. Sada to ne mogu i baš je izazov - kaže.

Njen slučaj je jedan od težih.

- Nila je kod dermatologa i bila je na steroidima - kaže majka Gebi.

Korona prsti, Sofija
foto: Printscreen/BBC

- Uradili su sve testove, probali sve lekove, kreme na njenim stopalima i ostali su bez ideja jer ništa ne pomaže - kažuu roditelji, ali i naglašavaju da će se boriti za svoju ćerku. Već imaju neke planove, ali do tada Sofija uči kako da "pliva" u novoj životnoj situaciji.

- Stavljam stopala u tople kupke sa mirišljavim solima i to mi pomaže, ali strašno je jer ne znam šta se dešava - kaže Sofija.

Korona prsti, Sofija
foto: Printscreen/BBC

Šta su kovid prsti

Na sajtu Kraljevskog koledža podijatrije postoje studije o Kovid prstima i takav naziv dobijaju na prstima posle infekcije Kovidom 19. Smatra se da mnogi slučajevi prođu neopaženo, što otežava praćenje ovog stanja i samim tim obimniju studiju.

Kovid prsti predstavljaju neke vrste promrzlina ili osipa karakterističnih za koronu. Javljaju se češče kod dece i mlađih ljudi i kasnije tokom bolesti, ali to nije pravilo. Promene mogu da budu bolne, a najčešće ne izazivaju svrab. Kada počne da se povlači, gornji slojevi mogu da se oljušte, piše Huff Post gde se mogu videti i fotografije Kovid prstiju.

Poznato je da brojne virusne infekcije mogu da izazovu kožne promene, a kako se zna da kovid utiče na ceo organizam, saznanje da deluje i na kožu nije iznenađenje.U studiji objavljenoj u Britanskom časopisu dermatologije navodi se da je korona pronađena u biopsiji kože dece sa kovid prstima iako su ona bila negativna na testu na koronu. Virus je pronađen u endotelnim ćelijama i znojnim žlezdama.

Takođe, postoji i svetska studija o kovidu gde se mogu videti podaci o svim slučajevima u svetu, kao i predviđanja naučnika.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:06

PEVAČICA HTELA DA POLIJE BEKVALČEVU, A NATA JE GURNULA NOGOM! Osvanuo HIT SNIMAK iz Crne Gore, a evo šta se tačno dogodilo! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track