NI SLUČAJNO NE TREBA DA UZMETE KUTIJU U KOJOJ JE POLOMLJENO JAJE: Evo zašto može da bude VEOMA OPASNO
Foto: Profimedia

oprez

NI SLUČAJNO NE TREBA DA UZMETE KUTIJU U KOJOJ JE POLOMLJENO JAJE: Evo zašto može da bude VEOMA OPASNO

Život -

Pri kupovini jaja uvek bi trebalo da proverite kutiju da se ne bi u njoj našlo neko slomnjeno jaje, jer salmonela nije najgore što vreba iz njega!

"Praktično jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju", kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.

Salmonela
foto: Profimedia

"Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja", objašnjava za RTS dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Salmonela
foto: Profimedia

"Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju", ističe Krnjaić.

Potrošač pre kupovine treba da proveri da li su sva jaja u kutiji cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

jaje
foto: Profimedia

kurir.rs/RTS

Bonus video:

01:32

NIKOLINA KOVAČ U PULSU SRBIJE O PORODIČNIM VREDNOSTIMA: Nije bitno šta je na trpezi, već da smo zajedno! Ljubav će SPASITI svet!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track