KAKO NAPRAVITI ODLIČAN SMUTI: Važno je znati da ove 4 zdrave namirnice NIKAD ne stavljate u vaš napitak jer mogu da UNIŠTE ukus
Foto: Profimedia

dobro je znati

KAKO NAPRAVITI ODLIČAN SMUTI: Važno je znati da ove 4 zdrave namirnice NIKAD ne stavljate u vaš napitak jer mogu da UNIŠTE ukus

Život -

Čini se da popularnost smutija raste iz godine u godinu, a sa njom i broj vrlo neobičnih recepata.

Samo zato što su neke od namirnica veoma dobre za vas ne znači da ih morate odmah ubaciti u mikser i od njih pripremiti smuti. Ako niste sigurni o kojim namirnicama se radi, ova 4 "dodatka" gotovo će sigurno uništiti ukus ili teksturu vašeg smutija.

Smuti
foto: Profimedia

Sirova cvekla

Smuti tamno crvene boje zvuči stvarno privlačno, zar ne? Međutim, osim ako posedujete zaista snažan blender, nikako nemojte dodavati sirovu cveklu u svoj napitak. Najviše što standardni blender može postići je tekstura slična brzinski skuvanoj zobenoj kaši (a to nikako ne želite). Ako ipak želite pripremiti smuti crvene boje, svakako najpre skuvajte i ogulite cveklu.

Cvekla
foto: Profimedia

Sveži đumbir

Suprotno umetničkim fotografijama koje se često prilažu uz smuti recepte, jednostavno ne možete ubaciti komad svežeg đumbira u blender i dobiti ukusan, ravnomeran napitak. Umesto toga, dobićete smuti koji će uglavnom imati ukus đumbira, uz nekoliko komadića koji plutaju okolo. Ako je đumbir neizostavan deo vaših smutija, svakako ga najpre narendajte ili naseckajte na komadiće.

đumbir
foto: Profimedia

Urme

Urme su bogate vlaknima pa su bez sumnje bolji zaslađivač od recimo šećera, meda ili agave. No čak i ako ih miksate punih 5 minuta svejedno ćete dobiti lepljivi komad koji neće ravnomerno raspršiti njihov sladak ukus. Naravno da urme ipak možete ubaciti u smuti, no svakako ih najprije naseckajte ili natopite u toploj vodi kako bi omekšale.

urme
foto: Profimedia

Led

Iako mnogi recepti predlažu dodavanje leda u smuti, to zapravo uopše nije preporučljivo. Led će razvodeniti vaš napitak i njegov ukus, a tekstura će biti “bljuzgava” i vodenasta. Ako volite hladne smutije koristite smrznuto voće i rashlađenu tečnost.

žena, led tretman, led
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Fini recepti)

Bonus video:

01:40

PETAR BOŽOVIĆ PLAKAO DOK SE OPRAŠTAO OD GUTOVIĆA: Zbogom dragi Lane, toliko!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track