05:24

ŠTA UTIČE NA PREVREMENO ROĐENJE BEBA I KAKO SE RAZVIJAJU NAKON ROĐENJA: Doktorke objasnile o čemu najviše treba voditi računa

KURIR TELEVIZIJA

ŠTA UTIČE NA PREVREMENO ROĐENJE BEBA I KAKO SE RAZVIJAJU NAKON ROĐENJA: Doktorke objasnile o čemu najviše treba voditi računa

Život -

Šta utiče na prevremeno rođenje beba, koja je šansa da prežive i kako se neguju u "Pulsu Srbije" govorile su doktorke Mima Fazlagić i Katarina Lazić.

Dr Mima Fazlagić, Dr Katarina Lazić
foto: Kurir televizija

- Prevremeni porođaj je sve posle 20. nedelje. Nažalost, ne znamo koji su njihovi uzroci. Našli smo neke uzroke, ali mi stalno mislimo taman da smo nešto rešili, ali nas priroda uveri da nismo. Imali smo lekove koji su sprečavali kontrakcije, pa smo delovali na svakom mogućem polju. Mi i dan danas ne znamo koja će žena prevremeno da se porodi, niti znamo kako to da sprečimo - kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog.

- Nismo uspeli do kraja da otkrijemo faktore rizika. Mi znamo da na to utiču i infekcije i socio-ekonomski status i genetika, ali pravi i jedinstveni faktor mi ne znamo. Ono što je dobro, jeste da je neonatologija toliko napredovala da sada mogu da se spasu i odgaje prevremeno rođene bebe - naglasila je dr Mima.

Kakve su posledice prevremenog porođaja i šta sve može da se desi detetu objasnila je doktorka Katarina Lazić.

Dr Mima Fazlagić, Dr Katarina Lazić
foto: Kurir televizija

- Prevremeni porođaj je svaki koji dođe pre 37 nedelje. Što je beba nezrelija, to je ona u većem riziku. Ako je trudnoća duže trajala, sva je verovatnoća da će beba biti dobro.

- Podaci za neonatologiju kažu da bebe koje se rode sa težinom od 500 do 700 grama, njihov procenat preživljavanja je preko 60 odsto, što je veliki napredak. Tri puta smo povećali preživljavanje kod takve dece. Medicina je napredovala, imamo dobro osoblje i dobru opremu i onda je lako izboriti se.

Dr Katarina je navela i da višeplodna trudnoća sa sobom nosi mnogo veći rizik od prevremenog rođenja i na to ne može da se utiče.

Dr Mima Fazlagić, Dr Katarina Lazić
foto: Kurir televizija

- Svaka beba koja se rodi pre vremena nije samo mala, već je i nezrela. Njeni organi su nezreli i potreban je veliki trud da se takve bebe razviju u spoljašnjim uslovima. Dalji napredak deteta zavisi od toga koliko je dete malo. Dešava se da roditelji sa svojim bebama budu i po nekoliko meseci kod nas.

- Mi ohrabrujemo roditelje da budu u što bliskijem kontaktu sa svojom decom. Nažalost, pandemija nas je ograničila i u tome, ali mi se trudimo da što više pružimo prilike roditeljima da budu sa svojim bebama - naglasila je dr Katarina.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:05

ROĐENA POD NATO BOMBAMA, SA SAMO 630 GRAMA: Dragana je POBEDILA sve LOŠE PROGNOZE lekara, danas je student Medicinskog fakulteta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track