Najnovije vesti

AKO STE DOBILI KORONU ILI JE PRELEŽALI: Srpski stručnjaci savetuju šta treba jesti u velikoj meri, a šta IZBEGAVATI
Foto: Shutterstock, Pritnscreen RTS, Kurir Televizija

saveti zlata vredni

AKO STE DOBILI KORONU ILI JE PRELEŽALI: Srpski stručnjaci savetuju šta treba jesti u velikoj meri, a šta IZBEGAVATI

Zdravlje
10:14h

Koji je plan ishrane ako smo zaraženi kovidom, a šta bi trebalo jesti nakon preležane bolesti?

Koje su namirnice najbolje za vreme i posle virusa - šta jesti od voća, povrća, koje meso, da li jesti testeninu, slatkiši...

imunitet, hrana
foto: Profimedia

"Pravilna ishrana treba da bude uravnotežena, izbalansirana sa dosta vitamina i minerala. Akcenat je na integralnim žitima, unosu svežeg voća, posebno bogatog vitaminom C i svežeg povrća. Izvor proteina treba da nam bude iz namirnica kao što su meso, riba i jaja. Važan je adekvatan način pripreme namirnica, kako ne bismo umanjili njihovu dijetetsku biološku vrednost", istakla je nutricionistkinja Ljiljana Putniković sa KCS.

"Pacijentima koji imaju kovid obično preporučim da svakodnevno budu zastupljene zdrave masti poput orašastih plodova, maslinovog ulja, a ne treba izbegavati ni umerene količine putera, jer su to izvori liposolobilnih vitamina koji se bolje koriste u masnoj sredini. Važna je i sveža cvekla, zeleno povrće. Dnevno je dovoljno oko 600 grama svežeg povrća na dan", navodi Ana Todorović, nutricionista.

Kako je dodala dr Ljiljana Putniković, u Kovid bolnici u Batajnici, ishrana se prilagođava zdravstvenom stanju pacijenata i ona je individualna.

Kako pacijentima koji nemaju čulo ukusa zbog kovida, olakšati uzimanje hrane?

imunitet, hrana
foto: Profimedia

"Oporavak je brži i vraća pacijente u normalan način života. Oni se tada oslanjaju na suplemente. Doručak je mnogo važan jer su pluća ugrožena, pa je vaćna ishrana bazirana na kozjim proizvodima ko može i voli", napominje Ana Todorović.

"Hranu treba minimalno termički obrađivati, uzimati dosta voća, povrća. Kod pacijenata sa dijabetesom treba biti obazriv", rekla je dr Ljiljana Putniković za RTS.

Šta izbeći u ishrani kada su u pitanju kovid infekcije?

"Na prvom mestu to su pekarski proizvodi, slatkiši, šećer uopšte, brzu hranu, pa je potrebno fokusirati se na domaću ishranu", rekla je Ana Todorović.

Doktorka Ljiljana ističe da od začina treba uzeti one koji su nam svakodnevno dostupni kod kuće. Treba uzimati limun, peršunov list, bosiljak, alevu papriku.

„Dan može da se započne domaćim sokom od aronije, u umerenim količinama, koji je odličan za imunitet, ceđenim limunom ukoliko to našem želucu ne smeta. Izbalansiranim doručkom koji sadrži integralni hleb, kozije kiselo mleko, kuvano jaje i dodatak svežeg povrća. Važan je i redovan san, blago izlaganje suncu“, zaključila je za RTS nutricionista Ana Todorović, DZ Savski venac.

hrana
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

PSIHOLOG I MAJKA ŠESTORO DECE ZAPUŠILA USTA SVIMA KOJI SU ZA RODNO NEUTRALNE IGRAČKE: Samo zbunjuju decu, razviće šizoidnu ličnost
03:34

PSIHOLOG I MAJKA ŠESTORO DECE ZAPUŠILA USTA SVIMA KOJI SU ZA RODNO NEUTRALNE IGRAČKE: Samo zbunjuju decu, razviće šizoidnu ličnost

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja