SAVET NUTRICIONISTE DUŠANA TODOROVIĆA TREBA POSLUŠATI: Svako jutro započnete kašikom ove moćne NAMIRNICE
Foto: Shutterstock

INTERVJU ZA MAGAZIN LENA

SAVET NUTRICIONISTE DUŠANA TODOROVIĆA TREBA POSLUŠATI: Svako jutro započnete kašikom ove moćne NAMIRNICE

Život -

Održite dobro zdravlje u doba respiratornih infekcija, ojačajte srce i nervni sistem, rešite se nadimanja i grčeva. To, naravno, nije sve što može da vam pruži ova moćna namirnica.

Lenin ekspert Dušan Todorović, diplomirani nutricionista i dijetetičar

Dušan Todorović
foto: Kurir

Verovatno nema osobe koja nije probala med, a verovatno ni onih koji ne znaju za njegova antibakterijska i antivirusna svojstva. Ipak, ne koristimo ga koliko bi trebalo, pa nije na odmet još jednom da podsetimo zašto treba da ga ima svaka kuća i zašto svaki dan moramo da ga konzumiramo ako mislimo da sačuvamo zdravlje u ovim neveselim životnim okolnostima. Korona mnoge obara, sezona je i drugih respiratornih infekcija, a zašto je u ovim situacijama neophodno da koristimo med, koliko treba da uzimamo dnevno da bismo sprečili obolevanje, ublažili simptome i zaustavili pojavu komplikacija, ali i da li može da nam pomogne kod drugih oboljenja, čitaoce Lene upućuje nutricionista i dijetetičar Dušan Todorović.

- Najbolje bi bilo da odrasli u ovim okolnostima dnevno unose od 60 do 100 g meda. A mališani, ako izuzmemo bebe, do 50 g.

Porcija za odrasle ima nešto više od 300 kalorija, da li ćemo se ugojiti?

- Nećete, sastav meda je takav da je lako svarljiv, a pomoću specifičnih enzima poboljšava varenje i brže izlučivanje otpadnih materija koje nastaju u organizmu unosom druge hrane. Med deluje protiv gojaznosti i tako što smanjuje masne naslage i holesterol u krvi.

med, žena, kuhinja
foto: Profimedia

PREVENTIVA OD GODINU DANA

Zašto bebe ne bi trebalo da koriste med?

- Deci mlađoj od godinu dana ne preporučuje se med zbog eventualne opasnosti od pojave botulizma. Otrovna gram pozitivna, anaerobna bakterija može sa zemlje da dospe u med i izazove ovu bolest kod beba koje nemaju dovoljno razvijen odbrambeni sistem da bi mogle da se suprotstave infekciji.

Kad je najbolje da se uvede u ishranu najmlađih?

- Od navršenih 12 meseci, a to treba činiti postepeno. Dovoljna je trećina male kašike sat i po pre jela za preventivu, ili ista količina dva do tri sata posle jela. Kasnije porciju treba povećavati, mališani će pomoću meda pravilnije rasti, a brže će se i oporaviti od respiratornih infekcija koje su česte u ovom uzrastu, posebno ako deca idu u vrtić.

Uz dokazana antibakterijska i antivirusna svojstva, kako med još može da nam pomogne?

- Deluje i kao odlično umirujuće sredstvo, pomaže nam da se izborimo protiv anemije, dobar je čuvar i naših bubrega. Koristi se, zapravo, u razne terapeutske svrhe jer sadrži brojne fiziološki aktivne supstance kojih, da plastično objasnim, nema na gomili ni u jednoj drugoj namirnici. Prednost je i što se brzo razlaže, lako prelazi u limfni sistem, a odatle u krv i tkiva, ne gubeći na tom putu hranljiva i lekovita svojstva.

POSLUŠAJTE OVE SAVETE

Da li je svaki med dobar?

- Ako je pravi - odličan je svaki. Treba pripaziti prilikom nabavke meda. Svedoci smo prevara, med treba nabavljati samo od proverenih proizvođača, s jasnom deklaracijom o kvalitetu i izvršenoj kontroli.

S kojim namirnicama se najbolje slaže?

- Ako neko želi da spreči ili ublaži respiratorne infekcije, to su svakako limun, cimet i đumbir. U zajednici s medom pokazaće najbrži efekat. Ne treba ih stavljati u vruć čaj, već mlak (40 stepeni), da ne izgube lekovita svojstva. Odlično se slaže i s mesom i povrćem.

Kako je najbolje da čuvamo med?

limun
foto: Shutterstock

- Med se najčešće pakuje u tegle od stakla, može da stoji i u keramičkim posudama ili od drveta, a prodaje se i u plastičnim pakovanjima. Bez obzira na to od čega su sudovi s medom, važno je kad ih nabavljate da budu hermetički zatvoreni, a u kući da ih čuvate na hladnom, suvom i tamnom mestu i dobro zatvorite posle svake upotrebe.

OVO NEMA NIJEDNA DRUGA NAMIRNICA

100 grama meda sadrži: 17 g vode 82,4 g ugljenih hidrata 0,3 g proteina 0,2 g vlakana 52 mg kalijuma 6 mg kalcijuma 4 mg natrijuma 4 mg fosfora 2 mg magnezijuma 0,42 mg gvožđa 2 ug folata 0,5 mg vitamina C 0,22 mg cinka 0,12 mg vitamina B-3 0,03 mg vitamina B-2 0,024 mg vitamina B-6, 304 kalorije

VREDNI RADNICI Eksperti su izračunali da pčele dok ne napune samo jednu teglu meda od 450 g čak 1.152 puta treba da prelete neverovatnih 180.246 km (svaka pčela 156 km) i slete na 4.500.000 cvetova!

BESPREKORAN POMOĆNIK ZDRAVLJA Med je odličan izvor energije, poboljšava imunitet, ublažava simptome prehlade i gripa, umiruje kašalj, štiti srce od obolevanja, poboljšava cirkulaciju, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod zarastanja rana, pomaže kod saniranja opekotina, bori se protiv nesanice, obnavlja tkiva, kosu i nokte.

(Foto: Shuttershtock)

02:48

Jasna sa svojom porodicom pravi med, a tokom korone ga je prodavala putem MEDOMATA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track