ZDRAVA PROBAVA: Redovnom konzumacijom ove hrane rešićete problem zatvora
Foto: profimedia

nAMIRNICE ZA ZDRAVA CREVA

ZDRAVA PROBAVA: Redovnom konzumacijom ove hrane rešićete problem zatvora

Život -

Ovo je jedan od najčešćih gastroenteroloških problema, a mogu ga uzrokovati ishrana siromašna vlaknima, a bogata mastima i šećerom, ali i stres Osobe koje pate od zatvora žale se na bolove u crevima, napetost i nadutost. Kako bismo to promenili na prirodan način važno je da u ishranu dodamo namirnice koje sadrže vlakna jer ona "guraju" hranu kroz probavni trakt". Donosimo spisak namirnica koje će vam biti od velike pomoći ukoliko imate problema sa zatvorom.

Mahunarka Ovo povrće, koje uključuje grašak, sočivo i pasulj bi trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu jer su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Dodajte salati ili supi ˝ šolje mahunarki.

Brokoli Sve se češće spominje u kontekstu "hrane koja je dobra za vaše zdravlje", što je istinita tvrdnja s obzirom da je odličan izvor vitamina, proteina i naravno vlakana.

brokoli
foto: Shutterstock

Žitarice od celog zrna Postoji dobar razlog zašto bi trebalo i ove namirnice uvrstiti u ishranu; one su izvor topivih vlakana koja omekšavaju stolicu i tako olakšavaju njen izlazak iz creva. Takođe sadrže i netopiva vlakna koja će sav sadržaj creva "pokrenuti" napolje.

Spanać Ako želite da dodate nešto zeleno omiljenoj testenini neka to bude spanać. Naravno, i on sadrži velike količine vlakana, magnezijuma i minerala koji mogu pomoći da lakše ispraznite creva.

smuti, napitak, spanać
foto: Shutterstock

Orašasti plodovi Preporučuje se da dodate šaku orašastih plodova u svoju ishranu svaki dan. Poznato je da su ovi plodovi odličan izvor proteina i zdravih masnoća, ali najvažnije je da znate da samo pola šolje badema daje organizmu skoro 9 grama vlakana.

Čia semenke Otprilike 3 kašičice čia semenki sadrži oko 11 grama vlakana, što bi bila trećina preporučene dnevne doze (odrasli) i na taj način štiti probavni sistem i poboljšavaju apsorpciju hrane.

čija seme
foto: Shutterstock

Bobičasto voće Ove bobice se smatraju superhranom zbog obilja antioksidanata, ali sadrže oni i druge esencijalne nutrijente. Pola šolje kupina ili malina sadrži oko četiri grama vlakana. Dodajte ih doručku, večeri ili ih jedite samostalno.

Kruške O kruškama se retko govori kao o super zdravom voću, ali zbog količine vlakana koje sadrže, vitamina i antiokisdanata, to bi trebalo da se promeni. Pojedite krušku i možda se već danas pozdravite sa zatvorom.

kruške
foto: Profimedia

Čaj od nane Čaj od nane jeste jedan od onih čajeva koji se najčesće preporučuje kao najbolji protiv zatvora, jer pozitivno deluje na probavnu funkciju, otklanja uznemirenost stomaka i sprečava zatvor. Savet je da se popije bar tri šolje čaja od nane ukoliko osećate bilo koje smetnje kao što su problem sa probavom ili zatvor.

(Foto: Profimedia)

03:52

Od raka creva svake godine oboli 4500 ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track