SAMOTESTIRANJE NA KOVID 19 ZA ILI PROTIV: Da li brzim testom mogu da rukuju i medicinski nestručne osobe u kućnim uslovima
Foto: Profimedia

jeSU li REZULTATI POUZDANI

SAMOTESTIRANJE NA KOVID 19 ZA ILI PROTIV: Da li brzim testom mogu da rukuju i medicinski nestručne osobe u kućnim uslovima

Život -

Brzi testovi na antigen za kovid 19 za kućnu upotrebu već duže vreme se primenjuju u svetu, negde se dele i besplatno, a otkako se rasplamsao soj omikron, za njima vlada prava jagma i kod nas (kupuju se). Mnogi žele da izbegnu višesatno čekanje u redovima ispred kovid ambulanti, posebno ako ih prati visoka temperatura i sve više se oslanjaju na ovu varijantu testiranja. Temperatura ne mora da bude znak da ste zakačili kovid jer zimi vladaju i brojne druge infekcije. Ako dobijete pozitivan nalaz, onda ćete morati u kovid ambulantu da i zvanično dobijete potvrdu za to, a nakon toga i adekvatnu terapiju (nije ista za sve!). Ako radite, bez zvanične potvrde ne možete da otvorite bolovanje. A ako ste sigurni da ste pravilno postupili i ako je nalaz negativan, bićete srećni što se niste gužvali sa onima koje je virus oborio.

SOJ BIRA NAČIN

Problem može da stvori dilema da li je bolji test koji uključuje bris nosa ili onaj kojim se analizira pljuvačka. Postavlja se i pitanje nesnalaženja, nepostupanja prema uputstvu. U tom slučaju rezultat testa neće biti pouzdan.

kovid test, omikton, korona, antigenski test
foto: Profimedia

Stručnjaci se slažu da ako želite da uzmete bris iz nosa, prvo treba dobro ga da očistite, a ako je podloga za test pljuvačka - prethodno treba da isperete grlo. Iako jošuvek nema dovoljno podataka koji sa sigurnošću ukazuju da li je uzimanje brisa iz nosa bolje rešenje od testiranja uzorka pljuvačke, s obzirom na to da omikron soj više napada gornje disajne organe, logičan odgovor bi bio da je ovaj drugi trenutno bolji za korišćenje. Ako se brzi test pravilno obavi, striktno prema uputstvu, rezultati koji se dobiju iz pljuvačke se u 100 odsto slučajeva slažu sa standardnim laboratorijskim PCR testom za prisustvo varijante omikron, dok se nazalni testovi podudaraju u 86 odsto slučajeva. Za delta soj su ipak bolji oni testovi koji zahtevaju bris iz nosa.

POSLUŠAJTE OVE SAVETE

Eksperti kažu da nije poželjno, ako se usudite da se sami testirate, da pola sata pre uzimanja uzorka pljuvačke jedete, pijete, pušite ili žvaćete žvaku. Savetuju i da se uoči samog testiranja nakašljete tri do pet puta.

kovid test, omikton, korona, antigenski test
foto: Profimedia

Priborom koji dobijete u pakovanju treba da protrljate površine unutar oba obraza, iznad i ispod jezika, desni i nepce. Potrebno je da to činite minimum 30 sekundi. Inače, u uputstvu pojedinih testova piše i da jednostavno možete da sakupite pljuvačku u ustima i pljunete tamo gde je naznačeno. Ako ste rešili da ih nabavite za ne daj bože, ili ih već imate, ove testove čuvajte na temperaturi od dva do 30°C. Zapamtite, ne smeju da se zamrzavaju!

NE NABAVLJAJTE SVAŠTA

antigen test, omikron, kovid-19
foto: Shutterstock

Ne koristite svašta, uvek se provuku i oni testovi koji nemaju dozvolu. Obratite dobro pažnju na ambalažu ako ih sami nabavljate, testovi moraju da imaju oznaku CE, što znači poseduju evropski sertifikat za proizvode koji se odnose na samotestiranje. Ipak, najsigurnije rešenje je da odete u kovid ambulantu.

BUDITE UVEK NA OPREZU

Možete da budete zarazni i zarazite druge oko sebe čak i ako ste kvalitetno obavili test i dobili negativan rezultat. Naime, oboleli seju viruse 48 sati pre pojave prvih simptoma, a u tom slučaju, ili u slučaju zaraze koja ne pokazuje nikakve simptome, brzi testovi ne daju pravi rezultat, pa ih, radi vaše i tuđe bezbednosti, treba ponoviti. Dakle, na prvi negativan test ne treba da se oslanjajte previše i obavezno koristite sve preporučene mere zaštite. To tražite od svih s kojima dolazite u kontakt.

maska, Dezinfekcija, omikron covid 19
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/Branka Mitrović

01:02

NA IVICI INCIDENTA: Žestoka rasprava u hrvatskom Saboru zbog kovid propusnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track