EVO GDE SE OMIKRON NAJMANJE ZADRŽAVA: Smanjite šanse da se zarazite dodirom, VIRUS UMIRE za 24 SATA na OVOJ POVRŠINI
Foto: Profimedia

korona virus

EVO GDE SE OMIKRON NAJMANJE ZADRŽAVA: Smanjite šanse da se zarazite dodirom, VIRUS UMIRE za 24 SATA na OVOJ POVRŠINI

Život -

Posle četvrtog talasa u kom je dominirao delta soj, nova mutacija omikron ponovo preti svetu. Broj zaraženih na dnevnom nivou probija sve rekorde. Ono što donekle utešno u ovoj situaciji jesu reči stručnjaka koji ističu da je ova nova mutacija ipak manje opasna od delte, koja nije bila toliko zarazna, ali je izazivala ozbiljnije kliničke slike.

kuhinja
foto: Profimedia

Kad je reč o zaštiti od omikrona, ubedljvo najbolju pružaju vakcine, kažu stručnjaci. A ako se ovom imunitetu pridoda i onaj prirodni, onosno stečen oboljenjem od kovida, šanse za zaštitu se povećavaju. Istovremeno, stručnjaci napominju i da je potrebno još izučavati ovu novu mutaciju da bi se stekla jasnija slika o rizicima, ali i napominju da nije isključeno da će se pojaviti nova mutacija koja može biti još opasnija...

Poslednje saznanje stručnjaka o omikronu odnosi se na to koliko se zadržava na određenim površinama, a izdvojili su jedan materijal na kojem je ovaj soj praktično "neakativan": Reč je o keramici.

Kupatilo, Pločice, Lisa, Keramika
foto: Profimedia

Do ovog zaključka došli su stručnjaci iz ruskog naučnog centra "Vektor". Naučnici su sproveli eksperimente kako bi utvrdili koliko se virus zadržava na različitim površinama (metalnim, plastičnim i keramičkim pločica), kao i u destilovanoj vodi pod istim uslovima - gde je temperatura vazduha od 26-28 stepeni i vlažnost vazduha od 30-40 odsto.

Ispostavilo se da kada je virus u spoljašnjem okruženju, njegova sposobnost zaraze se vremenom smanjuje.

"Utvrđeno je da se virus najbrže inaktivira na keramici. Virus prestaje da bude aktivan za manje od 24 sata", navode ruski stručnjaci.

Generalno, ovo svojstvo omikrona je vrlo slično prvobitnom soju korone, a stručnjaci kažu da uobičajena sredstva za dezinfekciju pomažu da se izbegne zaraza ovom mutacijom.

Kurir.rs/S.M./scooptrade

Bonus video:

01:26

Doktor Ristić ističe da je sve više dece obolele od omikron soja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track