KOJI IMUNITET DUŽE TRAJE? Dr Popadić KONAČNO dao odgovor da li je to imunološki sistem stečen VAKCINACIJOM ili ZARAŽAVANJEM
Foto: Shutterstock, Printscreen

stručnjak objašnjava

KOJI IMUNITET DUŽE TRAJE? Dr Popadić KONAČNO dao odgovor da li je to imunološki sistem stečen VAKCINACIJOM ili ZARAŽAVANJEM

Život -

,

Sve intrigira pitanje da li duže traje imunitet stečen vakcinacijom ili nakon preležane infekcije virusom. Profesor i epidemiolog Dušan Popadić gostujući na RTS dotakao se ove teme, ali i nastavka vakcinacije i budućnosti koja nas očekuje.

prof. dr Dušan Popadić, epidemiolog Dušan Popadić
foto: Printscreen/Youtube/RTS

"Čini se da ipak bolje prolaze oni koji su kompletno vakcinisani, koji su primili prvu, drugu i treću dozu – u odnosu na one koji su samo jednom preležali kovid. Jasno je da je korist od vakcinacije enormna, naročito u tim segmentima broja hospitalizovanih i broja preminulih", rekao je dr Popadić toko gostovanja u Beogradskoj hronici.

Profesor i epidemiolog je takođe savetovao da svako ko je primio dve doze vakcine, a da je prošlo tri ili više meseci od druge doze, sada treba da primi i treću, odnosno buster dozu kako bi efekat zaštite od virusa i njegovih mutantnih oblika bio potpun.

Izgradnja imuniteta traje pet do šest nedelja

Što se tiče ljudi koji tek treba da se vakcinišu, Popadić je podsetio da izgradnja imuniteta počinje onog dana kada se vakcinišemo, ali traje pet, šest nedelja - dve do tri nedelje nakon primljene druge doze.

"U ovom periodu od pet do šest nedelja oni nisu kompletno zaštićeni. Mogu da se zaraze i oni koji su primili treću dozu, ali po pitanju razbolevanja, odnosno teže bolesti ili smrtnog ishoda, oni su neuporedivo zaštićeniji nego oni koji nisu primili treću dozu ili oni koji do sada uopšte nisu vakcinisani", istako je Popadić.

Upitan da objasni da li duže traje i štiti imunitet stečen prirodnim putem, odnosno zaražavanjem, ili vakcinacijom, epidemiolog nije moga da da precizan odgovor jer, kako kaće, do proboja imuniteta dolzai i u jednom iu u drugom slučaju.

"Čini se da ipak bolje prolaze oni koji su kompletno vakcinisani, koji su primili prvu, drugu i treću dozu - u odnosu na one koji su samo jednom preležali kovid", rekao je dr Dušan Popadić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/RTS

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:45

Testiranje brze pruge Beograd-Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track