EVO ŠTA MUŠKOJ KOSI U STVARI TREBA: Nije dovoljan SAMO šampon, treba uraditi i OVE STVARI da poboljšate kvalitet vlasi
Foto: Profimedia

nega

EVO ŠTA MUŠKOJ KOSI U STVARI TREBA: Nije dovoljan SAMO šampon, treba uraditi i OVE STVARI da poboljšate kvalitet vlasi

Život -

Statistika kaže da većina muškaraca kosu pere dva do tri puta nedeljno, ali ako osećate potrebu - to možete da činite svaki dan. Ipak, s čestim pranjem ne treba preterivati ako je kosa suva i ne treba koristiti jak šampon. Ako u startu zabrljate, dlake neće biti glatke, frizura će izgledati neuredno.

tuširanje, muškarac, tuš, voda, kupanje
foto: Profimedia

U to se verovatno uverio svaki početnik koji želi da mu kosa izgleda zdravo i negovano. A da stvarno tako i bude – savetujemo vam da ne koristite previše hladnu vodu jer neće moći da ukloni sve nečistoće iz kose, ali ni previše toplu - rizikujete da teme dodatno isušite.

Ne bi bilo loše ni da počnete da koristite regenerator. Na njegova korisna svojstva muškarci uglavnom zaboravljaju, ili smatraju da su ovi proizvodi mamipara i isključivo ženska zanimacija.

Greška! Posle ispiranja kose treba da stave regenerator, ostave ga da deluje neko vreme i potom i njega dobro isperu. Ova mala „muka“ doneće sjajniji izgled, volumen, mekoću vlasi.

Ovi postupci lako mogu da se savladaju, a evo predloga i šta pripadnici jačeg pola treba da čine ako se pojave masne vlasi, perut, dlake počinju da opadaju.

muškarac, suze, plakanje, plače, tužan
foto: Profimedia

MASNA KOSA

Zapamtite, ne smete da koristite sredstva koja jako isušuju kosu jer ćete time samo ubrzati njeno mašćenje! Za hitne situacije koristite šampon (sprej) za suvo pranje, zgodno i praktično rešenje.

PERUT

Češće se javlja kod muškaraca: perut cveta zbog preterane deobe ćelija, a na ovu neprijatnu pojavu utiču i hormoni.Da biste se rešili problema, ili ga bar umanjili, nabavite šampone koji sadrže cink piriton ili selenijum sulfid. Kada nanesete šampon, ostavite da odstoji nekoliko minuta na kosi pre nego što ćete da ga isperete.

perut, kosa
foto: Profimedia

Ulje čajnog drveta takođe smanjuje količinu peruti (pročitajte deklaraciju, šampon treba da sadrži 5 odsto ovog ulja). Ako je problem ozbiljan, obavezno posetite dermatologa.

OŠTEĆENA KOSA

Ne pate samo pripadnice lepšeg pola zbog ovog problema. Možete da isprobate silikonske kapi, one čuvaju zdravlje vlasi od štetnih uticaja iz spoljne sredine.

OPADANJE KOSE

Ako je u pitanju genetika, nemojte da očekujete čuda osim ako se niste odlučili za transplantaciju kose. Najbolje je da prihvatite sebe takvim kakvim jeste!

muškarac, kosa, letka, opadanje kose
foto: Profimedia

OVO (NE) POMAŽE

Zabluda je da ćete ojačati kosu ako se neko vreme šišate na ćelavo, promene koje se tiču korena dlake i procesa rasta se ne rešavaju autosugestijom. Naime, gotovo svakom muškarcu se čini kada mu ponovo izraste kosa da je ona gušća, ali to je samo vizuelna varka.

Sisanje, Celavost, Celav
foto: Nemanja Pancic

Na poboljšanje strukture dlake može da se utiče korišćenjem preparata koji se ne ispiraju. Losioni sa kofeinskim kompleksom, u kombinaciji sa odgovarajućim šamponom koji će vam stručnjak preporučiti, mogu da produže život korena kose, spreče prevremeni gubitak dlake, učine ih gustim, jakim i lakim za oblikovanje.

PRAKTIČNI SAVETI

znak za odobravanje, OK, ljudi
foto: Profimedia

Bez obzira kakvog kvaliteta je vaša kosa, nemojte da preterujete sa upotrebom šampona – idealna količina koju nanosite ne treba da bude veća od veličine jednog dinara! Kada ga isperete, najbolje je da mokru kosu prvo dobro prosušite peškirom. Ako koristite fen, treba da ga držite na rastojanju od najmanje 15 cm od glave.

Raštrkan izgled možete da popravite nekim sredstvom za oblikovanje (gel, vosak, pena...). Danas su popularne kreme za stajling koje su namenjene svim tipovima kose: hidriraju je, kosi daju mokar izgled i sjaj, a ima i onih koje sprečavaju perut.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:11

Doktorka Jelica Bjekić Macut: Fizička aktivnost i ishrana najbolja terapija za holesterol uz lekove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track