KOŽA KOJA TI PREDSTAVLJA IZAZOV: Kako prepoznati tip kože i koje proizvode za negu koristiti?
Foto: Profimedia

zdravo je

KOŽA KOJA TI PREDSTAVLJA IZAZOV: Kako prepoznati tip kože i koje proizvode za negu koristiti?

Zabava -

Koža koja je osetljiva ili masna predstavlja izazov za mnoge ljude. Ovako problematična koža može biti izazvana različitim faktorima kao što su genetika, hormonalne promene, nepravilna ishrana, stres, nedostatak sna, nepravilna nega ali i drugi faktori.

KAKO PREPOZNATI TIP KOŽE I KOJE PROIZVODE ZA NEGU KORISTITI?

Masna koža često ima proširene pore, sklona je aknama, a može biti i masna na nekim delovima lica, poput T-zone (čelo, nos, brada). Osetljiva koža, s druge strane, može biti sklona iritacijama, crvenilu, svrabu i drugim neželjenim efektima. Uzroci osetljive kože mogu biti različiti, kao što su reakcija na određene sastojke u kozmetičkim proizvodima, alergijske reakcije, suvoća kože, preterana upotreba sapuna i drugi faktori.

Proizvodi za masnu kožu, ali i osetljivu, sadrže posebne formule za negu koje će potpuno poboljšati rutinu koju sprovodite u svom domu i poboljšati rezultate ako koristite proizvode prema preporuci sa deklaracija.

Lagani gelovi ili micelarne vode su dobri izbori za masnu kožu, dok bi osetljiva koža trebalo da koristi blaga mleka ili kreme za čišćenje. Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu mogu pomoći u suzbijanju akni i održavanju kože čistom. To je idealno za masnu kožu! Ova voda je nežna i neiritirajuća, a istovremeno efikasno uklanja šminku i nečistoće sa lica. Postoje različite micelarne vode na tržištu, pa je važno birati onu koja odgovara Vašem tipu kože.

Tonici za masnu kožu treba da sadrže sastojke kao što su glicerin, hijaluronska kiselina i beta-hidroksi kiseline, dok bi tonici za osetljivu kožu trebalo da budu blagi i neiritirajući. Za masnu kožu preporučuju se lagane hidratantne kreme koje neće dodatno mastiti kožu, dok bi osetljiva koža trebalo da koristi kreme bez mirisa i nekomedogene koje neće izazvati iritacije. Za masnu kožu se preporučuje i upotreba tonika na bazi hamamelisa ili cinka, koji imaju antibakterijska i protivupalna svojstva i pomažu u sprečavanju pojave akni.

Kada je u pitanju hidratacija kože, preporučuju se laki, nekomedogeni hidratantni proizvodi koji neće začepiti pore. Gelovi na bazi hijaluronske kiseline su jedan od dobrih izbora za masnu kožu, dok su kreme na bazi ceramida odlične za osetljivu kožu. Osim toga, preporučuje se izbegavanje proizvoda koji sadrže parfeme i druge iritirajuće sastojke.

Uvek je važno da koristite proizvode sa SPF-om kako biste zaštitili kožu od sunčevih zraka. Za masnu kožu preporučuje se korišćenje laganih losiona ili sprejeva.

Maske za lice su dobar dodatak rutini nege kože. Maske koje sadrže glinu mogu pomoći u suzbijanju viška masnoće na koži, dok bi osetljiva koža trebalo da koristi maske sa sastojcima kao što su kamilica ili aloe vera koje će umiriti kožu.

Konačno, važno je napomenuti da se proizvodi za kožu ne bi trebalo menjati prečesto, kako ne bi izazvali dodatnu iritaciju i neravnotežu u proizvodnji sebuma. Važno je pratiti reakcije kože i birati proizvode koji odgovaraju Vašem tipu.

Uz pravilnu rutinu nege kože možete poboljšati izgled i zdravlje. Ako imate bilo kakve probleme sa kožom ili alergije, obratite se dermatologu za dodatne savete.

ORGANSKI PROIZVODI ZA OSETLJIVU KOŽU

Osetljiva koža je stanje kože koje karakteriše povećana reaktivnost na spoljne faktore, poput promene temperature, sunca, vetra, kao i na određene sastojke u kozmetičkim proizvodima. Proizvodi za negu osetljive kože su obično hipoalergeni, veganskog ili organskog sastava.

Micelarna voda je idealna za čišćenje kože bez isušivanja i iritacije. Ona koja sadrži ekstrakte ruže i lavande sasvim sigurno će smiriti kožu i umanjiti crvenilo. Osim toga, ona uklanja nečistoće i ostatke šminke uglavnom bez trljanja i ispiranja.

Za hidrataciju osetljive kože, na tržištu se može naći hidratantni gel sa ekstraktom kamilice i aloe vere. Ova formula je lagana i brzo se upija, a pruža potrebnu hidrataciju i umiruje kožu. Ovakav hidratantni gel takođe ima i antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od štetnih uticaja okoline.

Za dodatnu negu, balzam za lice koji sadrži ekstrakte kamilice i nevena, pomoći će u umirivanju i hidrataciji kože. Osim toga, ovakav balzam sadrži i vitamin E koji pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala i prevremenog starenja.

Proizvodi za osetljivu kožu napravljeni od prirodnih sastojaka su nežni prema koži i ne izazivaju iritaciju. Bez parabena i ostalih štetnih hemikalija, ovi proizvodi su idealni za one koji zahtevaju posebnu negu i smanjenje iritacija ili čak i alergijskih reakcija.

Na tržištu postoji i niz proizvoda za zaštitu od sunca, posebno namenjenih osetljivoj koži. Oni sadrže mineralne filtere koji pružaju visoku zaštitu od UVA i UVB zraka, dok istovremeno ne izazivaju iritaciju kože. Takođe, proizvodi su obogaćeni organskim uljima koja hidriraju kožu i sprečavaju njeno isušivanje.

Uz pomoć ovih proizvoda, osetljiva koža može biti zaštićena od štetnih UV zraka, a istovremeno nahranjena i hidrirana organskim sastojcima. Važno je naglasiti da je redovna i pravilna nega kože ključna za održavanje njenog zdravlja i lepote.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track