UŽAS, ZUBI MI SE KLIMAJU: Izraženo crvenilo na zubnom mesu, KRVARENJE DESNI, klaćenje i ISPADANJA zuba, simptomi su ove bolesti
Foto: Shutterstock

Paradontopatija

UŽAS, ZUBI MI SE KLIMAJU: Izraženo crvenilo na zubnom mesu, KRVARENJE DESNI, klaćenje i ISPADANJA zuba, simptomi su ove bolesti

Život -

Ono što najčešće primetimo kad nekoga sretnemo prvi put je osmeh, a da bi on bio lep i neodoljiv, neophodni su zdravi i negovani zubi.

devojka, Plave Oči, lice, osmeh
foto: Profimedia

Nažalost, naša populacija veoma retko odlazi kod zubara, zanemaruje simptome, a zbog toga su zubne bolesti sve češće. Paradontoza je jedno od oboljenja koje pacijenti najčešće otkriju kada njihove desni već počnu da se krvare, a zubi postepeno da se klate i ispadaju bez kontrole.

zubi, pranje
foto: Profimedia

A evo kako ta opaka zubna bolest nastaje, koji su njeni simptomi i kako je treba lečiti.

Veliki problem su loše higijenske navike

Paradontopatija, u narodu poznata kao paradontoza, oboljenje je čitavog potpornog aparata zuba, tačnije svih elemenata koji zub drže čvrsto fiksiranim u viličnoj kosti. Javlja se podjednako kod oba pola i ubraja se u najrasprostranjenija oboljenja. Najčešći uzrok paradontoze je dentalni plak, odnosno želatinozna, bezbojna masa bogata mikroorganizmima, koja se taloži na svim površinama zuba, a naročito na onima koja su teško dostupna za čišćenje.

Parodontoza
foto: Shutterstock

Pojedini mikroorganizmi dentalnog plaka su najodgovorniji za nastanak ovog oboljenja, ali pored toga, uzroci su i anomalije zuba, loše higijenske navike, oštećenje zubnog mesa, nasledni faktori, starenje, kao i neka nelečena oboljenja.

Online kupovina, Hangar, Prometz, Čistač, Zubi, Nega, Zdravlje, Desni, Lepota, Rešenje
foto: Promo

U pitanju je teško oboljenje, koje, ukoliko se ne leči,

može da izazove velike probleme

Podmukla bolest

Paradontopatija se razvija veoma sporo, čak dugi niz godina, a njeni simptomi u početku su veoma oskudni, pa ih pacijenti retko i primete. Oboljenje počinje zapaljenjem gingive, odnosno zubnog mesa. Prvi znak je izraženo crvenilo, koje se u prvi mah javlja između zuba. Zatim dolazi do promene veličine i oblika zubnog mesa. Ono menja svoj specifičan trouglasti oblik, uvećava se i zaokrugljuje. Najkarakterističniji simptom je krvarenje iz desni, čak i na minimalnu provokaciju, na primer pri pranju zuba ili žvakanju čvrste hrane.

Parodontoza
foto: Shutterstock

Kada uzme maha, simptomi mogu biti toliko izraženi

da pacijentima ometaju govor i ishranu

Reagujte na prve simptome

Ukoliko se pacijent javi svom stomatologu čim primeti prve promene, uz odgovarajuću terapiju proces može biti u potpunosti zaustavljen. S druge strane, ako se ne leči na vreme, u kasnijem stadijumu paradontopatije javljaju se gnoj, klaćenje i ispadanje zuba.

Parodontoza, Parodotopatija
foto: Shutterstock

Pojedini mikroorganizmi zubnog plaka najodgovorniji su za nastanak paradontoze, ali uzroci mogu biti i anomalije zuba, loše higijenske navike, oštećenje zubnog mesa, nasledni faktori, starenje, kao i neka nelečena oboljenja

Pritiskom na oboleli međuzubni prostor može da izađe gnoj, što pokazuje postojanje patoloških prostora između zuba, takozvanih paradontalih džepova. Baš ti džepovi su odgovorni za klaćenje zuba, koje u krajnjem stadijumu može biti toliko izraženo da pacijentima ometa govor i ishranu, a na kraju dolazi i do ispadanja zuba. Od presudne je važnosti da se pacijenti što ranije jave zubaru, koji će postaviti dijagnozu i napraviti plan lečenja.

Zubar, zubari
foto: Profimedia

FAZE LEČENJA

Lečenje paradontopatije se primenjuje u dužem vremenskom periodu, tačno određenim redosledom i zahteva punu saradnju pacijenta. Terapija ima nekoliko faza: u prvoj se uklanjaju dentalni plak i druge zubne naslage, u drugoj se hirurški deluje na paradontalne džepove kako bi se oni smanjili ili potpuno eliminisali, a trećoj fazi lečenja uravnotežuju se zagrizajne sile, i to brušenjem, ortodontskim ili hirurškim merama. Postoji i četvrta faza, koja za cilj ima održavanje postignutih rezultata. U zavisnosti od stadijuma oboljenja, lečenja, kao i saradnje pacijenta, patološki procesi mogu biti u potpunosti eliminisani ili znatno ublaženi.

zubar
foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video:

00:27

ZUBAR POKAZAO KOLIKO PASTE JE STVARNO POTREBNO ZA PRANJE ZUBA! Doktor postao HIT na TikToku, a video pregledalo 700.000 LJUDI! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track