SRPSKA NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA TAJNE VITKE LINIJE: Tip top do leta uz TRIK 2 PA 2!
Foto: Printscreen YouTube, Shutterstock

trikovi

SRPSKA NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA TAJNE VITKE LINIJE: Tip top do leta uz TRIK 2 PA 2!

Život -

Ana Petrović, jedna od najistaknutijih srpskih nutricionistkinja, otkrila je gostujući u jednoj emisiji kako da brzo, lako i bez ikakve muke smršate, ali i koje namornice ne treba da kombinujete u ishrani, u kom intervalu i intezitetu.

Ana Petrović govorila je o tome koji su probiotici najbolji kada želite da oslabite, a ukazala je i na najčešće greške. Kad je reč o mršavljenju, Petrovićeva savetuje da se više pažnje obrati na količinu nutritivne, nego energetske, odnosno kalorijske vrednost namirnica.

Kalorije, Zdrava Hrana, Zdrava Ishrana, Dijeta
foto: Shutterstock

- Osnovni pokretač našeg organizma je glukoza. Mi bi u ishrani trebalo da imamo sve – i ugljene hidrate, i masti, i proteine. Ugljene hidrate iz voća i salata. Može i krompir ali u kombinaciji sa blitvom, ili beli pirinač u nekom kuvanom jelu. Ko ima insulinsku rezistenciju ili dijabetes trebalo bi da izbegava banane, smokve, ananas, guavu, avokado, urme. Trebalo bi izbegavati trans masti i zasićene masne kiseline, a to su vafli, palačinke, sva hrana koja se sprema u fritezi, krofne... Napravite zdravu 'nutelu' od lešnika, badema, pomorandžinog soka, kakaa i rogača - istakla je nutricionistkinja Ana Petrović.

Ana Petrović, nutricionista
foto: Printscreen YouTube

Za decu je najzdraviji zaslađivač med, a za odrasle koji žele da smršaju stevija.

- Odličan ručak mogu biti ćufte u paradajz sosu sa pireom od tikvica ili od krompira ali bez putera. Može i meso i krompir, ali nikako prženo meso sa prženim krompirom. Odlična taktika je da dva dana jedemo šta želimo, a potom da dva dana vodimo računa o tome što jedemo - navela je nutricionistkinja.

Ana Petrović istakla je da se u ishrani nikada ne mešaju dva proteina, što ljudi često rade i što je greška.

- Nikako kombinacija meso i sir, jaje i jogurt, šunka i kačkavalj, pavlaka i puter. Tako se stvaraju negativni produkti metabolizma koji se manifestuju nadutošću, gasovima, bolovima u stomaku, mučninom - objasnila je nutricionistkinja.

Skrenula je pažnju i na higijenu voća i povrća, pa uputila kako se hrana pravilno priprema, pre konzumacije.

Zdrava Hrana, Nezdrava Hrana
foto: Thinkstock

- Operite voće i povrće pre jela u zeolitu ili sodi bikarboni. Kada našu kilažu podelimo sa 27 dobijemo koliko tečnosti bi trebalo da pijemo dnevno – vode, čaja i ceđenog soka. Ovo ne važi za osobe sa kardiovaskularnim bolestima jer bi oni trebalo da budu oprezni sa tečnošću. Za njih je mera oko litar i po dnevno. Žene koje imaju problema sa zadržavanjem vode trebalo bi da u svoju rutinu uključe masažu i tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom -savetuje Petrovićeva i dodaje

Voda
foto: Profimedia

- Ako rasporedite obroke tokom dana nema šanse da ćete upasti u hipoglikemiju kada će vam biti gladni i oči i stomak i glava. Izbegavajte gazirana pića, jer samo jedna čaša sadrži čak šest kašičica šećera! Ako mršavite, preporuka za alkoholna pića je belo vino, a posle bi trebalo da kašiku jabukovog sirćeta sipate u 150 ml tople vode kako biste neutralisali kiselinu.

Kurir.rs / Žena.rs

Bonus video:

00:40

Tibetanske antilope počinju godišnju masovnu migraciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track