KVALITET PO STANDARDIMA EVROPE
Foto: Promo

KVALITET PO STANDARDIMA EVROPE

Život -

Kompanija AbelaPharm je dobila evropski GMP koji potvrđuje da ispunjava najviše standarde kvaliteta. Na taj način otvorena su vrata za izvoz lekova i na nova tržišta u okviru Evropske unije.

Dobra proizvođačka praksa podrazumeva najviše standarde koje proizvođač lekova mora da ispuni, a propisuje ih Evropska agencija za lekove (EMA). Krajem 2021. godine, u inspekciju AbelaPharm fabrike u Banovcima, došao je stručni tim evropske inspekcije, koji je nakon višemesečne, opsežne kontrole, izdao rešenje prema kome je fabrici u Starim Banovcima dodeljen Evropski GMP sertifikat za proizvodnju lekova.

Direktorka kvaliteta, Nada Tršić Milanović, magistar tehnoloških nauka i specijalista prehrambene tehnologije sa više od 20 godina radnog iskustva u oblasti farmacije, ovim povodom ističe: ’’Evropski GMP je samo logičan nastavak višegodišnje prakse koju kompanija AbelaPharm sprovodi, a u okviru koje je, od svog osnivanja, pa do danas, posvećeno postavljala i implementirala stroge standarde kvaliteta. Nakon GMP sertifikata za suplemente i Nacionalnog GMP za lekove, stigao je i ovaj Evropski.’’

Mr sci. tech. spec. Nada Tršić-Milanović  Direktorka kvaliteta kompanije AbelaPharm
Mr sci. tech. spec. Nada Tršić-Milanović Direktorka kvaliteta kompanije AbelaPharmfoto: Promo

Od kada su pre tri godine, kupovinom dve nove fabrike, povećani kapaciteti, omogućeno je dalje širenje kompanije AbelaPharm u oblast proizvodnje i distribucije lekova. Kako bi se ostvario planirani rast izvoza, pre svega na tržište Evropske Unije, bilo je neophodno ispuniti najstrožije zahteve za proizvodnju leka.

‘’Koliko je kontrola koju sprovodi GMP inspekcija Evropske agencije za lekove ozbiljna, potvrđuje činjenica da u Srbiji ovaj sertifikat poseduje samo određeni broj farmaceutskih kompanija’’, ističe Tršić Milanović i dodaje: ’’zajedničkim, predanim radom mojih kolega, među kojima su, sa zadovoljstvom mogu da kažem, specijalisti različitih disciplina, naučni saradnici Univerziteta, doktori nauka, kao i priznati međunarodni eksperti ostvarili smo još jedan cilj koji potvrđuje da kvalitet ostaje naš prioritet i u godinama koje su pred nama.’’

Proizvodi kompanije AbelaPharm trenutno su dostupni za preko 400 miliona ljudi u zemljama Evropske Unije, Bliskog Istoka i Severne Afrike, a evropski GMP širom otvara vrata i za plasman lekova na ova svetska tržišta.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track