ŠTA SE SAVETUJE UKOLIKO VAS KONTINUIRANO MUČI ZAPUŠEN NOS: Govori dr Aleksandar Vujović, ORL specijalista
Foto: Shutterstock

ŠTA SE SAVETUJE UKOLIKO VAS KONTINUIRANO MUČI ZAPUŠEN NOS: Govori dr Aleksandar Vujović, ORL specijalista

Život -

Zapušen nos. Za većinu nebitan simptom koji će proći sam od sebe ili će biti rešen za nekoliko dana pomoću kapi za nos ili stručno rečeno, dekongestiva.

Međutim, šta raditi ako je zapušen nos hronično stanje, traje dugo, većim delom godine ili neprekidno.

Znam šta ste pomislili: „Kapi za nos postaju životni saputnik. Problem je rešen. „Ali ako želite da čujete, pročitate, mogu vam reći samo jedno: KAPI ZA NOS NI SLUČAJNO NE TREBA KORISTITI DUŽE OD 7-10 DANA.

Najpre da postavimo u centar nos kao organ. Nos nisu dve cevi, kroz koje prolazi vazduh. Jer da je tako prosto, disali bismo na usta kada je nos zapušen i sve bi bilo idealno. Svi znamo kako se osećamo kad dišemo samo na usta. Znači nije tako.

Nos ima veoma značajnu ulogu kao organ. Složićemo se da nema prioritet kao mnogi drugi organi, ali kada ne radi, lep život postane životarenje. Dovoljno je ono buđenje sa osećajem nenaspavanosti, ždrelom koje peče, skramom u uglovima očiju. Potom iskašljavanje, koje traje i traje. Ispijanje napitaka da se usna duplja ovlaži, obzirom da je bila suva pri ustajanju, zameranje partnera da hrčete sve više i više, a da ne govorimo o naporu pri nekom treningu ili džogingu. Nezgodno, složićete se.

Proton System, Propomucil, Physio sprej
foto: Promo

Funkcije nosa su brojne: termoregulacija, vlaženje i prečišćavanje vazduha, zatim lokalna zaštita i vrlo bitna uloga u formiranju boje glasa i čula mirisa.

To bi bilo ukratko o nosu!

Kada taj organ adekvatno radi većina prehlada, alergija, infekcija će se završiti u roku od nekoliko dana. Često ste čuli neku majku koja kaže da kad god dete kine ili procuri nos, već sutra dete ima upalu uva ili počinje bol u ždrelu, na sve pristiže kašalj itd. Zato nos treba da radi, da se sve završava na njegovom nivou, a da bi to bilo baš tako, kod deteta ili odraslog dobrim delom zavisi od nas samih.

Kako da očuvate i poboljšate funkciju nosa?

Za početak tu su nam uvek kapi za nos sa dekongestivima,uglavnom potentni preparati koji pun svoj efekat ostvare za svega nekoliko minuta. Da li znate za još neki lek ili preparat koji postiže tako brzo pun efekat? Ja ne znam. Taj brzi efekat je praćen izrazitom invazijom na tkiva nosa. Sa jedne strane, imate efekat, ali sa druge imate uticaj na tkivo nosa koji nije ni malo dobar. Otečeno tkivo se povuče, vi prodišete, ali kontinuirano korišćenje ovih preparata dovešće do trajnog oštećenja sluznice nosa, sa laganim gašenjem svih gore navedenih funkcija. Tada život postaje nervozno životarenje i više ne postoji mogućnost izlečenja vašeg nosa.

Da do toga ne bi došlo, obavezno neka vas pregleda specijalista otorinolaringologije koji će ustanoviti razlog zapušenosti vašeg nosa, a do tada, kao i od tada treba da održavate zdravu, funkcionalnu, redovnu higijenu nosa.

Jedan od preparata koji će nam omogućiti da na zdrav i prirodni način održavamo pomenutu higijenu je PropoMucil® PHYSIO isotonic. Rastvor namenjen za ispiranje nosne sluznice i nosnih šupljina. Zahvaljujući sadržaju etarskih ulja eukaliptusa i nane, propolisu i N-acetilcisteinu, idealan je kao pomoć kod infekcija gornjih respiratornih puteva, doprinosi olakšavanju prohodnosti gornjih disajnih puteva, regeneraciji i vlaženju sluzokože nosa .

Namenjen je odraslima i deci od treće godine. Koristi se u formi nosnog aplikatora nekoliko puta dnevno.

Vaš nos će vam reći hvala!

N-acetilcistein je derivat aminokiselina sa izrazitim antioksidativnim dejstvom. Propolis je smolasta materija sa antivirusnim i antibakterijskim efekotm. Malo ko zna da pčele njime oblažu tavanicu košnice radi dezinfekcije. Ima širok spektar lekovitih dejstava na ljudski organizam. Evo nekih: kod prehlada i gripa, kod bakterijskuh i drugih virusnih infekcija, kos infekcija disajnih puteva, kod sinuzitisa…Eterično ulje eukaliptusa utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja na blag i prirodan način, o nani znamo sve, još od naših baka.

Mislite o nosu, nije teško, ne oduzima vreme, nije skupo, jer funkcija nosa je imperativ.

Bar sada kada na dohvat ruke imamo PropoMucil® PHYSIO.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track