“Stručnjak savetuje: Šta uraditi ako dobijete dijareju na putovanju”
Foto: Shutterstock

PUTNIČKA DIJAREJA

“Stručnjak savetuje: Šta uraditi ako dobijete dijareju na putovanju”

Život -

Spakovani koferi su već u hodniku, tu je i torba za plažu, peškiri, krema za sunčanje, važeći pasoš, dokumenta, vaučer prelepe destinacije... Da li ste zaista spremni za letovanje?

Neumoljiva statistika ističe da čak 50% turista na putovanju umesto u čarima letovanja „uživa“ u nekim od simptoma putničke dijareje i da, ako nismo dovoljno spremni za letovanje, vrlo lako, peščanu plažu zamenimo hotelskom sobom a omiljenu aktivnost plivanje zamenimo trčanjem...do toaleta.

Kako ne biste došli u situaciju da postanete jedan od „tamničara“ omražene „kraljice uništenih putovanja“ – putničke dijareje, kao biste se što bolje spremili za letovanje, odlučili smo da porazgovaramo sa magistrom farmacije, dr sci Nevenom Ivanović, Docentom na Katedri za bromatologiju, Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, koja će nam pomoći da razumemo uzroke i simptome, ali i načine na koje možemo da sprečimo pojavu putničke dijareje.

dr Nevena Ivanović
dr Nevena Ivanovićfoto: promo

Zašto je putnička dijareja toliko česta?

Dijareja je svakako jedna od najočekivanijih tegoba na putovanju. Učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, groznicom, ponekad čak i pojavom krvi u stolici najčešće su tegobe putničke dijareje čiji je uzrok konzumiranje hrane i vode kontaminirane bakterijama i virusima, pre svega bakterijom Escherichia coli. Tegobe i simptomi se obično javljaju prvih par dana, traju do četiri dana, mada mogu trajati i znatno duže, a često iziskuju i medicinsku pomoć. Praksa je pokazala da čak i uz pridržavanje najvažnijih higijenskih mera ne možemo u potpunosti sprečiti pojavu putničkih dijareja, jer se smatra da upravo loša higijenska praksa u tretiranju namirnica i pripremi hrane možda i najviše doprinosi riziku od pojave putničke dijareje.

Šta uraditi ako do tegoba dođe i šta uraditi da do njih ipak ne dođe?

Ako se tegobe putničke dijareje pojave, veoma je važna nadoknada izgubljene tečnosti. Potrebno je da se tečnost (voda, blagi čajevi ili pirinčana voda) unosi često i to u malim količinama. Što se tiče ishrane, važno je naglasiti da nisu potrebne restriktivne dijete i da je važno nastaviti sa uravnoteženom ishranom odmah nakon rešavanja problema dehidratacije. Svakako, treba izbegavati namirnice koje dodatno mogu iritirati digestivni trakt ili pojačati stomačne tegobe, kao što su: pržena i masna hrana, mesne prerađevine, mahunarke, mleko, sladoled i dr.

Da do putničke dijareje ipak ne dođe, da se pojava tegoba spreči, postoji način – adekvatna i blagovremena primena odgovarajućih probiotskih preparata. Jedna od najefikasnijih je probiotska kvasnica Saccharomyces boulardii, koja prema preporukama Svetske gastroeneterološke organizacije i postojećim Smernicama za farmaceute za pravilnu primenu probiotika ima najviši nivo preporuke u sprečavanju dijareje na putovanjima. Kombinacija probiotske gljivice S.boulardii i dobrih bakterija Lactobacillus može dodatno doprineti uspostavljanju ravnoteže u našoj crevnoj mikrobioti i učiniti je manje podložnom za naseljavanje loših (patogenih) bakterija, a samim tim i nastanak putničke dijareje. Jako je važno da se sa primenom adekvatnog probiotskog preparata krene pet do sedam dana pred put i da se sa korišćenjem preparata nastavi tokom trajanja putovanja.

Kako da izaberemo adekvatan probiotski preparat?

Probiotici živi mikroorganizmi koji, kada se primene u adekvatnoj količini, ispoljavaju povoljan efekat na zdravlje ljudi. Da bi probiotici bili efikasni veoma je važno da u dovoljnom broju budu na mestu delovanja. Osim broja probiotskih kultura za efikasnost probiotskog preparate važna je njegova stabilnost. Na stabilnost probiotskog preparata negativno može da utiče više faktora, a glavni su: toplota, svetlost, vlaga i, pre svega, prisustvo kiseonika. Za očuvanje stabilnosti probiotskog preparata najvažnije je pakovanje odnosno njegova ambalaža. Najbolji način da se postigne stabilnost, a time i obezbedi efikasnost proizvoda tokom predviđenog roka upotrebe, jeste korišćenje posebnog aTECH pakovanja koje je predstavlja dodatnu zaštitu probiotskog preparata od kiseonika, svetlosti i vlage. U aTECH pakovanju specijalna kesica punjena inertnim gasom štiti probiotski preparat od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine i garantuje da će preparat imati željeni efekat do isteka roka trajanja.

I na kraju, kako biste sprečili neprijatnosti na putovanju, važno je izabrati:

  • Dokazano efikasnu probiotsku kulturu koja pomaže pri sprečavanju putničke dijareje - S. boulardii u kombinaciji sa probiotskim bakterijama roda Lactobacillus
  • aTECH pakovanja koje garantuje dodatnu stabilnost i kvalitet preparata

Pravilan izbor probiotskog preparata pravi je saveznik ali i saputnik na vašem putovanju.

Spremni za letovanje… samo kada je i moj stomak spreman.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track