SKORO NIKO NE MISLI O TOME: Ako imate ŠPORET ili peć na PLIN, nekoliko koraka mogu vam pomoći da ZAŠTITITE ZDRAVLJE!
Foto: Shutterstock

pripazite

SKORO NIKO NE MISLI O TOME: Ako imate ŠPORET ili peć na PLIN, nekoliko koraka mogu vam pomoći da ZAŠTITITE ZDRAVLJE!

Život -

Cirkulišući zagađivači koje ispuštaju šporeti i peći na plin povećavaju rizik od astme i drugih bolesti, utvrdili su naučnici!

Svedoci smo da se dosta raspravlja o štetnosti zagađenja vazduha na otvorenom i o tome kako smanjiti rizik po zdravlje, a zanemaruje se kvalitet vazduha tamo gde živimo iako sve veći broj dokaza sugeriše da bi i te kako trebalo da povedemo računa o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru.

Kuvanje, Šporet, Gas
foto: Shutterstock

Ako imate peć ili šporet na gas, nekoliko koraka mogu vam pomoći u zaštiti vašeg i zdravlja vaše porodice.

Kuvanje na gasnim šporetima stvara azot-dioksid i oslobađa dodatne sitne čestice u vazduhu poznate kao PM2,5, koje iritiraju pluća. Azot dioksid je povezan sa dečjom astmom, a samo tokom 2019. procenjeno je da je skoro dva miliona slučajeva kod najmlađih širom sveta posledica zagađenja azot-dioksidom.

Nauka je dokazala da se hronična upala niskog stepena može pretvoriti u tihog ubicu koji doprinosi kardiovaskularnim oboljenjima, raku, dijabetesu tipa 2 i drugim ozbiljnim stanjima.

Astma, dečja astma
foto: Shutterstock

Stručnjaci sa Harvardske medicinske škole utvrdili su da deca koja žive u domaćinstvima koja koriste šporete ili peći na gas za kuvanje imaju 42 odsto veću verovatnoću da obole od astme, a podaci takođe pokazuju da što je viši nivo azot-dioksida, to su teži simptomi astme i kod dece i kod odraslih.

Kuvanje i pečenje na uređajima na gas mogu da ispuštaju visoke koncentracije azot-dioksida, što je iznenađenje za mnoge.

Uređaji na gas cure čak i kada su isključeni!

Studijom u Stenfordu testirane su plinske peći u 53 kuće i sve su puštale metan, čak i kada su bile isključene. Ova curenja su iznosila 76 odsto njihovih ukupnih emisija gasa metana.

Šporet
foto: Shutterstock

I metan i azot-dioksid doprinose zagađenju vazduha formiranjem prizemnog ozona i smoga. Metan je takođe glavni gas staklene bašte i pogoršava klimatske promene. Primetno je da u ovoj studiji emisije metana i azot-dioksida nisu bile povezane sa starošću ili cenom šporeta ili peći.

Na Harvardu su pokazali da ovi uređaji unose i druge toksične hemikalije u domove. Istraživači su prikupili neizgoreli gas iz peći i građevinskih cevovoda u širem području Bostona i identifikovali 21 opasan zagađivač vazduha. Benzen, heksan i toluen su bili prisutni u skoro svim testiranim uzorcima gasa, a oni povećavaju rizik od astme, raka i drugih bolesti.

Kako možete zaštititi zdravlje ako imate plinski šporet ili peć na plin:

Prozor, Provetravanje
foto: Shutterstock

- Provetravajte kuhinju tokom kuvanja.

- Koristite izduvne ventilatore koji izvlače vazduh napolje. Iako će ovo doprineti spoljašnjem zagađenju, smanjuje se izloženost nezdravom vazduhu pri višim koncentracijama u zatvorenim prostorima.

- Koristite prečišćivače vazduha: Iako ne uklanjaju sve zagađivače, prečišćivači vazduha mogu poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Izaberite prečistač vazduha koji ima veliku brzinu pri dovodu čistog vazduha, a u skladu sa veličinom vaše kuhinje ili druge prostorije u kojoj se nalazi uređaj na gas.

- Pređite na električne uređaje za kuvanje: Lonac koji radi pod pritiskom, popularni ekspres lonac neće vam drastično uvećati račun za struju, ali ni aparat za kuvanje vode, toster, mikrotalasna pećnica.

Lonac, Kuvanje
foto: Shutterstock

- Obnovljivi čisti izvori energije: Ko bude u prilici neka ih koristi, preduzimanje koraka u borbi protiv klimatskih promena znači i preduzimanje koraka za zdraviju planetu i vas lično.

Kurir.rs/Harvard Medical School

Bonus video:

06:19

VAZDUH U SRBIJI OTROVAN! ZDRAVLJE DECE SVE UGROŽENIJE? Ekolog: Država treba HITNO da uvede vanredno energetsko stanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track