ŠUGARAC OVAKO IZGLEDA, IZLEŽE JAJA I NAPRAVI VAM PAKAO OD ŽIVOTA! Lečenje traje nedeljama, osip je svuda, a kod DECE POSEBNO OVDE
Šugarac na koži čoveka uveličan pod mikroskopom, Foto: Shutterstock

prenošenje i simtomi

ŠUGARAC OVAKO IZGLEDA, IZLEŽE JAJA I NAPRAVI VAM PAKAO OD ŽIVOTA! Lečenje traje nedeljama, osip je svuda, a kod DECE POSEBNO OVDE

Život -

Koliko puta ste čili da neko od nekog beži kao da je taj drugi šugav? Da, ta floskula je veoma uobičajna, a šuga ustinu nije nimalo bezazlena.

Najčešći simptom infestacije je intenzivan svrab, posebno i prvoj polovini noći, te linearnih kanalića u rožnatom sloju kože, koje buše ženka šugarca kad u njima polažu jaja, ali i bubuljica i plikova kao posledice alergijske reakcije na antigene parazita.

Osip na koži je jak i praćen intenzivnim svrabom
Osip na koži je jak i praćen intenzivnim svrabomfoto: Shutterstock

Promene na koži i svrab mogu da zahvate veći deo tela, ili su ograničene na kožu ručnih zglobova, laktova, stomaka, pazušnih jama, između prstiju ruku, bradavica, butina. Kod odojčadi i dece najčešće je zahvaćena koža glave, lica, vrata, dlanova i tabana. Moguće su komplikacije u vidu lezija, odnono povreda kože, nastalih češanjem.

Lečenje šuge

Lečenje šuge sprovodi se skabicidnim sredstvima, odnosno sredstvima koje ubijaju šugarac prepisanim od strane lekara.

Neophodno je lečiti članove porodice ili seksualne partnere infestirane osobe. Terapiju treba ponovo sprovesti ukoliko je svrab i dalje prisutan dve do četiri nedelje nakon primene skabicida.

Sekundarne bakterijske infekcije leče se odgovarajućim antibioticima.

Simptomi bolesti javljaju se četiri do šest nedelja nakon infestacije kod osoba koje se prvi put infestiraju. Kod osoba koje su ranije već imale šugu, simptomi nastaju jednog do četiri dana po ponovnoj ekspoziciji. Osoba je zarazna od momenta ekspozicije pa sve dok se šugarac i njegova jajašca ne unište odgovarajućim lekovima.

Lečenje šuge traje nedeljama
Lečenje šuge traje nedeljama

Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom osobe sa šugom. Prenošenje indirektnim kontaktom, odnosno preko donjeg rublja i posteljine ostvaruje se jedino ukoliko su oni neposredno pre toga infestirani od strane obolele osobe. Kod odraslih osoba najčešći put prenošenja šuge je seksualni kontakt.

Imati šugu nije znak da je neko prljav, nemaran ili seksualno promiskuitetan.

Šugarac se ne prenosi kontaktom sa kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track