PONIŽAVAJUĆI PODACI: Žene u Iranu su mašine za rađanje beba
Foto: Pofimedija

Amnesti internaštional

PONIŽAVAJUĆI PODACI: Žene u Iranu su mašine za rađanje beba

Žena -
Vlasti promovišu opasnu kulturu u kojoj su ženama oduzeta ključna prava i smatraju se mašinama za rađanje", rekla je Hasiba Hadž Sahraoi zamenik direktora Amnesti Internašionala za Bliski istok

LONDON - Nacrti zakona usmereni na povećanje nataliteta sveli su žene u Iranu na "mašine za rađanje beba", upozorio je danas Amnesti internašnal. Dok jedni predlozi stavljaju van snage dobrovoljnu sterilizaciju i promociju kontrole rađanja, drugi otežavaju Irankama koje nisu mame, da dobiju posao, javlja britanski BBC.

AFP dodaje da Nacrt zakona dolazi kao odgovor na poziv vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneija da se udvostruči stanovništvo Irana na 150 miliona u narednih 50 godina, ali i kao odraz alarma iranskih zvaničnika da iranska nacija stari pošto su se pojavili upozoravajući podaci da je stopa rasta stanovništva mogla da padne na nulu.Drugi zakonski tekst koji navodi Amnesti otežava ženama da zatraže razvod i nalaže poslodavcima da priorit pri zapošljavanju imaju udate žene sa decom.

"Vlasti promovišu opasnu kulturu u kojoj su ženama oduzeta ključna prava i smatraju se mašinama za rađanje", rekla je Hasiba Hadž Sahraoi zamenik direktora Amnesti Internašionala za Bliski istok i Severnu Afriku, navodi BBC.

Sahraoi je navela da vlasti u Teheranu moraju da priznaju da su žene ljudska bića i da imaju svoja prava i pozvala iranske zvaničnike da ponište takve diskriminatorske predloge zakone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track