ČITAV ŽIVOT STE POGREŠNO ČISTILI RERNU? Evo kako da vam pećnica izgleda kao nova!
Foto: Profimedija

Saveti za kuhinju

ČITAV ŽIVOT STE POGREŠNO ČISTILI RERNU? Evo kako da vam pećnica izgleda kao nova!

Žena -
Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali u pećnici i poprskajte unutrašnjost pastom od sode bikarbone i vode

Sve što trebate je mala činija, prazna ambalažna bočica za prskanje, soda bikarbona, obična kuhinjska sunđer i krpa te sirće. Kako biste očistili unutrašnjojst rerne pomiješajte 2-3 kašičice sode bikarbone sa vodom u činiju tako da dobijete pastu koja se može rasprskati putem bočice.

Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali i poprskajte unutrašnjost rerne pastom kojom ste napravili. Ostavite da odstoji preko noći.

Trebalo bi barem 12 sati da pustite da deluje, a zatim vlažnim sunđerom ili krpom lagano prebrišite unutrašnjost rerne kako biste uklonili ostatak materije koju ste stavili. Za bolji rezultat možete ponoviti postupak svakih 12 sati, recimo dva dana, a u to vreme pećnicu možete normalno da koristite.

Poslednji put pećnicu poprskajte zatim stavite nešto da se peče (kako ne biste trošili energiju na praznu rernu) i nakon toga pustite da se ohladi dok ne bude topla da možete da krenete na čišćenje. Upotrebite običan kuhinjski sunđer i iznenadićete se kako se jednostavno skida sva prljavština.

Posle toga je isperite i pobrišite i uključite je na nisku temperaturu samo da se osuši do kraja. Za dodatno čišćenje postoji još jedan trik. Sastoji se u tome da u posudici pomešate sodu i sirće, što u prvi trenutak izaziva malo "eksplozivnu" reakciju. Stavite sodu koliko je potrebno da dobijete gustu pastu, a zatim ovom smesom i krpom pobrišite pećnicu i nakon toga je naravno dobro isperite.

Staklo na rerni takođe možete očistiti gustom smesom od sode bikarbone i vode. Ostavite 30-40 minuta da deluje, a zatim ponovo prebrišite čistom krpom.

Dnevne.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track