U susret tradicionalnom uskršnjem slavlju, lepo je podsetiti se starinskih načina bojenja jaja - vaša Lisa vam daje predloge za osam boja koje možete dobiti koristeći namirnice iz sopstvenog frižidera.
Za farbanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u prodavnici, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje.
Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.
Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice.
Foto: Shutterstock
Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima, u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah ili mlevenom crvenom paprikom obojte vodu za kuvanje jaja.
Foto: Shutterstock
Za crveno obojena jaja zajedno sa jajima skuvajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.
Foto: Shutterstock
Za ružičastu boju, jaja možete kuvati sa cveklom, sokom od brusnica ili sokom od grožđa.
Foto: Shutterstock
Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima, jaja obojte sokom crnog grožđa.
Foto: Shutterstock
Ako biste jaja da obojite u zeleno možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa jajima.
Foto: Shutterstock
Ako želite da jaja obojite u ružičasto sa jajima zajedno kuvajte cveklu, sok od brusnica ili vodi za kuvanje jaja dodajte sok od crvenog grožđa.
Foto: Shutterstock
Ukoliko želite da jaja budu braon boje, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima ili crni čaj dodajte u vodu za kuvanje jaja.