STARINSKO ŠARANJE JAJA: 8 prirodnih boja iz vaše kuhinje
Foto: Shutterstock

Pripreme za Uskrs

STARINSKO ŠARANJE JAJA: 8 prirodnih boja iz vaše kuhinje

Žena -
Ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa U susret tradicionalnom uskršnjem slavlju, lepo je podsetiti se starinskih načina bojenja jaja - vaša Lisa vam daje predloge za osam boja koje možete dobiti koristeći namirnice iz sopstvenog frižidera.

Za farbanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u prodavnici, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje.Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice.

Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima, u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah ili mlevenom crvenom paprikom obojte vodu za kuvanje jaja.

Za crveno obojena jaja zajedno sa jajima skuvajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.

Za ružičastu boju, jaja možete kuvati sa cveklom, sokom od brusnica ili sokom od grožđa.

Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima, jaja obojte sokom crnog grožđa.

Ako biste jaja da obojite u zeleno možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa jajima.

Ako želite da jaja obojite u ružičasto sa jajima zajedno kuvajte cveklu, sok od brusnica ili vodi za kuvanje jaja dodajte sok od crvenog grožđa.

Ukoliko želite da jaja budu braon boje, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima ili crni čaj dodajte u vodu za kuvanje jaja.

Izvor: Lisa Sa sajta Lisa pročitajte još:Originalne ideje za ukrašavanje jaja za UskrsKako da ofarbate jaja svilomKako da ukrasite uskršnja jaja u poslednji časPripreme za Uskrs: 2 najzanimljivija načina ukrašavanja jaja zlatnom folijom (FOTO)Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track