RAZMISLI ČIME SKIDAŠ ŠMINKU: Vlažne maramice deluju bezazleno, međutim...

Čuvajte kožu

RAZMISLI ČIME SKIDAŠ ŠMINKU: Vlažne maramice deluju bezazleno, međutim...

Žena -
Skidanje šminke vlažnim maramicama izgleda kao pravo rešenje, ali iza toga se krije mnogo loših stvari

Žene su se dugo borile sa preparatima za skidanje šminke jer su im često donosili više štete nego koristi. Najveći problem je kako pronaći odgovarajući kozmetički preparat koji će odgovarati vašem tipu lica. To je razlog zašto mnoge dame ne posvećuju pažnju koži lica posle nošenja šminke. Mleko i hidratantni tuferi su otišli u zaborav kada su se na tržištu pojavile vlažne maramice za skidanje šminke. Odmah su se našle u upotrebi kod većine devojaka.

To zaista izgleda pravo rešenje jer je lako i jednostavno. Maramicama pređete nekoliko puta preko lice, skinete šminku i mislite da je sve završeno.

Međutim, da li ste znali da upravo ove maramice izazivaju stvaranje akni, bubuljica i bora na licu? Brojne studije su pokazale da one ne očiste temeljno kožu od nečistoća i šminke, već samo raznesu prljavštinu koja je se nakupila na vašem licu preko dana. Pored toga, tečnost sa kojom su natopljene vlažne maramice može da sadrži sastojke koji ne odgovaraju vašoj koži.

Problem se javlja i kada skidate vodootpornu maskaru i senku za oči, jer tako povlačite nagle i grube pokrete koje mogu da stvore sitne bore oko očiju. Iritiranjem tanke kože oko očiju stvara se crvenilo, otok i potkožne bubuljice. Kako biste to sprečili najbolje rešenje je da vlažne maramice držite nekoliko sekundi na licu kako bi lice upilo tečnost sa kojom su natopljene. Na taj način ćete rastvoriti šminku koju ćete lakše skinuti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pre nego što kupite maramice, pogledajte sa kojom tečnošću su natopljene i da li to vama odgovara. Tečnost najjčešće sadrži alkohol jer on najlakše skida šminku i dubinski čisti pore. Međutim, alkohol predstavlja pretnju jer može da našteti vašoj koži pogotovu ako je suva. Zato je bolje da kupujete one maramice koje ne sadrže alkohol.Ukoliko niste sigurni da li su maramice koje već koristite prave za vas, obavezno lice isperite mlakom vodom posle uklanjanja šminke. Na taj način ćete ukloniti mrtve ćelije i prljavštinu koja se taložila na licu tokom dana.

Savetujemo vam da to ne radite svakodnevno, kako ne bi došlo do perutanja, iritacije i peckanja kože.

Osobe koje imaju problema sa aknama treba da izbegavaju upotrebu vlažnih maramica jer tako rizikuju da začepe pore. Zbog visokog procenta konzervansa i parfema koji se nalaze u vlažnim maramicama mogu da izazovu alergijsku reakciju koja se ispoljava u obliku crvenog osipa i potkožnih bubuljica.

(zena.tvbest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track