Najnovije vesti

Ovih 6 namirnica štite od raka, srčanog i moždanog udara
Foto: Shutterstock

Za dug život

Ovih 6 namirnica štite od raka, srčanog i moždanog udara

Žena
Pogledajte koja hrana bi trebalo češće da se nađe na vašem spisku za kupovinu ukoliko vodite računa o zdravlju

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja i dugog života. I pored toga što se za neke namirnice možda olako vezuje termin superhrana, predstavljamo vam nekoliko vrsta voća i semenki koje su prava riznica lekovitih sastojaka i trebalo bi češće da se nađu na vašem jelovniku.

VišnjeOvi kiselkasti plodovi sadrže visok nivo antioksidanasa. Višnje imaju antiupalna dejstva, čuvaju miran san i oporavljaju mišiće nako napornih vežbi.

AvokadoAko do sada avokado nije bio na vašoj trpezi, vreme  je da ga konačno stavite na spisak za kupovinu. Avokado je odličan izvor zdravih, monozasićenih masnoća, koje snižavaju nivo lošeg holesterola i time smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

BrusnicaKao što verovatno znate, brusnica je odličan lek protiv urinarnih infekcija. Brojne naučne studije su ispitivale i njena druga lekovita svojstva, pa je tako dokazano da ove crvene bobice štite zdravlje srca, deluju preventivno na pojavu raka, održavaju oralno zdravlje i pomažu u smanjenju infekcija. Brusnice su blagotvorne za naše zdravlje zbog visokog sadržaja polifenola i imaju antioksidativno, antiupalno i antimikrobno dejstvo.

BorovniceS obzirom da imaju visok sadržaj antioksidasnata, vitamina i minerala, borovnice pružaju našem zdravlju mnogo blagodeti. Štite kardiovaskularno zdravlje, pojačavaju moždane aktivnosti i popravljaju vid. Takođe, neke studije pokazuju da antioksidansi u borovnicama mogu usporiti procese starenja.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Seme bundeveOve ukusne grickalice sadrže dosta vitamina, proteina, mangana, magnezijuma i fosfora i odličan su izvor cinka. Tako da ne čudi što ove semenke nose epitet superhrane. One povoljno utiču na naš san, raspoloženje, zdravlje kože i vida.

Foto:  Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čia semenkePoslednjih godina čia semenke su izbile na sam vrh liste najzdraviijih namirnica - i to s pravom. Naime, ove semenke imaju mnogo hranljivih sastojaka, a opet malo kalorija. Sadrže antioksidanse, rastvoriva vlakna i minerale, ali i omega 3 masne kiseline i više kalcijuma od mleka. SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:6 razloga zašto treba jesti borovniceČia semenke jačaju imunitetKako da pravilno isečete avokado (VIDEO)Kako sniziti nivo holesterola na prirodan načinHrana kao prevencija moždanog udara

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...