MAJKA NAPISALA PISMO SVOJOJ ĆERKI: Progovorila o onome o čemu niko ne želi da priča
Foto: Profimedia

Tabu tema

MAJKA NAPISALA PISMO SVOJOJ ĆERKI: Progovorila o onome o čemu niko ne želi da priča

Žena -
“Mrzim se zbog ovoga, ali samo želim da pomognem svojoj ćerki da zdravije odrasta, da bude srećna mlada žena i da ne dopusti da njen izgled stane na put tome da svetu pokaže kakva je predivna osoba”, napisala je jedna majka na društvenoj mreži

Jedna majka na Redditu privukla je veliku pažnju nakon što se dotakla tabu teme u životu pojedinih roditelja. Od korisnika je tražila savete jer želi da pomogne svom detetu da se nosi s kritikama na koje nailazi u odrastanju, a sve zbog toga jer jednostavno nije lepo dete, nema lepe i slatke crte lica.

Njena mama i sama je svesna da nema najslađe dete na svetu. A svoju ćerku po tom pitanju ne želi ni da laže, govoreći joj kako je najlepša devojčica u školi. Ipak, ne želi da zbog toga bude nesrećna i da joj to stane na put da živi srećan i ispunjen život.

“Mrzim se zbog onoga što ću reći, nemojte me osuđivati, ali ovo je samo logička činjenica, ona je fizički neatraktivna. Od mene i supruga pokupila je najgore osobine. Njegove razmaknute oči i izraženi nos, većinu njegovih izraženih crta lica i moju zdepastu građu i kovrdžavu kosu”, poše na početku njene poruke.Kasnije otkriva kako su doktori zbog njenih fizičkih karakteristika čak mislili da ima Daunov sindrom i još neke poremećaje, iako je rođena kao zdravo dete.

“Jedan doktor, koji je bio na zameni našem redovnom doktoru, objašnjavao mi je kako bi trebala da nosim steznik kad je uganula nogu, a onda je krenuo da objašnjava šta treba da se radi ‘Kad dete ima Daunov sindrom…’ A ona to nema. Drugi doktor hteo je da nas uput na kraniofacijalnog stručnjaka jer je mislio da naša ćerka ima Apertov sindrom. A nema ni to”, otkriva mama.

Iako ponavlja kako svoju ćerku beskrajno voli, zabrinuta je jer je svesna da će njeno dete biti na meti druge dece u školi samo zbog izgleda. Njene neatraktivne osobine već su postale temom zezancije klinaca.“Kako postaje starija, deca su počela da primećuju njen izgled. Neka od njih su je ružno komentarisala. Nekoliko dece u parku pitalo je svoje roditelje zašto ona izgleda tako kako izgleda”, piše majka.

Nastavlja kako joj sve to stvara osećaj anksioznosti i strah da će njenu ćerku ljudi procenjivati na temelju izgleda i da niko neće shvatiti da je “zabavna, darežljiva, soasećajna. Da je ona uvek ono dete koje spašava napuštene mačiće i vraća bube natrag na lišće”, kako piše.

Priznaje da se oseća loše jer razmišlja na taj način i tvrdi da pokušava da bude pozitivna.“Više od ičega bih volela da bude osoba dobrog srca. Ali život će za nju biti težak, a ona to ne zaslužuje. Ne znam kako da se ne osećam krivom i sama ne mislim da je moje dete prelepo i neodoljivo”, priznaje.Na kraju teksta moli druge mame da joj daju bilo kakav koristan savet.

“Mrzim se zbog ovoga, ali samo želim da pomognem svojoj ćerki da zdravije odrasta, da bude srećna mlada žena i da ne dopusti da njen izgled stane na put tome da svetu pokaže kakva je predivna osoba”.Ubrzo je dobila rekaciju drugih mama i nisu je osuđivale. Dale su joj podršku i neke konstruktivne savete. A jedan od najboljih je:

“Iskreno, da ti je dete i neverojatno lepo, rekla bih ti istu stvar: ne hvali njen izgled nego njene napore, talente i socijalne veštine. Neguj njenu kreativnost kako bi imala alate kojima će se uvek iznova stvarati i pronalaziti, umesto da bude zarobljenik tuđih očekivanja o njenom izgledu.”

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track