OVE RAZLIKE IZMEĐU ŽENA I MUŠKARACA NISTE PRIMETILI: Ko ima jače kosti, ko brže dobija bore...
Foto: Profimedia

Neverovatno

OVE RAZLIKE IZMEĐU ŽENA I MUŠKARACA NISTE PRIMETILI: Ko ima jače kosti, ko brže dobija bore...

Žena -
Nećete verovati koliko sitnih razlika postoji između polova, a da na to niste obratili pažnju

Ko bolje prepoznaje boje?

Žene imaju bolju sposobnost da raspoznaju više nijansi boja nego muškarci. Za to je zaslužan gen koji se više nalazi u ženskom nego u muškom oku. Zbog toga su muškarci podložniji daltonizmu nego žene. Osam od 100 muškaraca pogođeno je daltonizmu, dok je kod žena samo jedan slučaj od sto ispitanika.

A čije kosti su jače?

Muški skelet je obično veći, ali otvori između karličnih kostiju žene su širi da bi pri porođaju tuda mogla da prođe beba. Kora ili spoljašnji sloj kosti je uobičajeno čvršći kod muškaraca, pa su oni manje skloni prelomima pri padu. Žene najčešće probleme sa kostima imaju posle menopauze, jer postaju tanje zbog gubljenja estrogenskog zaštitnog sloja.

Muškarci imaju veći nos

Muški nosevi mogu da budu i do deset puta veći od ženskih jer im je potrebno više kiseonika nego ženama. Muškarci imaju više mišićne mase što zahteva više kiseonika, a veći nos znači i veći transport kiseonika koji putem krvi dospeva u mišiće. Razlika u veličinama nosa se najbolje vidi oko 11. godine, kada dečaci dobijaju više mišića a žene više masnih naslaga.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Muška jetra bolje savladava alkohol

Ženska jetra radi efikasno iako je mnogo manja od muške, ali zato teže podnosi alkohol. Ona sadži znatno manji nivo enzima potrebnih da se alkohol razgradi, pa se zato više alkohola apsorbuje u krvi. Iz tog razloga se žena mnogo brže opije nego muškarac.

Čijim plućima je napornije?

apacitet ženskih pluća je 30% manji od kapaciteta muških pluća, pa je njihov rad dosta naporniji. To se dešava zbog toga što su pluća ženskih osoba manja i njihovi disajni putevi su uži, što se najbolje primećuje nakon vežbanja.

Zašto devojke mogu lako da urade špagu?

Žene imaju rastegljivije ligamente nego muškarci verovatno da bi pomoglo karlici da se lakše proširi u toku porođaja. Ligamenti su tkivo koje povezuju kosti međusobno i treba da bude čvrsto da ograniči zglobove na normalni opseg kretanja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ko je češće u toaletu?

Naše bešike su srazmerne našim telima, međutim ono što nas razlikuje od muškaraca je dužina uretre – cevi koja odvodi mokraću iz bešike. Kod žena je to obično 3cm dok kod muškaraca može biti i do 20cm, pa su zbog toga žene i podložnije urinarnim infekcijama i češće im ide u wc.

Ko dobija pivski stomak, a ko se goji u kukovima?

Žene lakše dobijaju na kilaži jer muškarci imaju više mišićne mase koja im pomaže u sagorevanju kalorija. Muškarci, međutim, najviše na težini dobijaju u predelu oko stomaka, dok se kod žena najveći deo taloži u predelu butina i kukova.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako se ženski glas menja?

Muškarci obično imaju dublje glasove jer su njihove glasne žice duže i deblje, ali ova razlika se može izravnati sa ženama posle menopauze. Nedostatak estrogena može da dovede do oticanja glasnih žica kada bi ženski glas postao dosta grublji.

Zašto žene lakše dobijaju bore?

Žene su podložnije stvaranju bora jer je njihova koža tanja. Zbog toga i zbog gubitka kolagena sa godinama, veća je verovatnoća da će se razviti linije bora. Kolagen je protein koji koži daje podršku i elastičnost, a sa godinama ga imamo sve manje. Muškarci za razliku od žena imaju veću količinu kolagena u koži i zbog toga mogu duže da izgledaju mladoliko.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Cosmopolitan.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track