Ima 5 tipova stomaka, otkrijte koji je vaš i kako da ga zategnete
Foto: Buikspierentraining.nl

Saveti za lepu liniju

Ima 5 tipova stomaka, otkrijte koji je vaš i kako da ga zategnete

Žena -
Za naslage oko stomaka postoji više načina kako da ih se rešite i da se više ne mučite sa viškom kilograma

Ako niste među sretnicima koji imaju ravni i zategnuti stomak, donosimo vam opis pet vrsta stomaka i načine na koji ih možete zategnuti, odnosno rešiti se problema koji vas muče.

Prepoznajte tip stomaka i kako da ga učvrstite,1. Rezervna guma (obruč, pojas za spasavanje)Ako ste ovaj tip, verovatno pretežno sedite i radite za stolom ili sedite na kauču ili ste emotivna “izelica”. Jedete dosta šećera i ugljenih hidrata kroz kekse, kolače, beli hljeb, testeninu i pirinač. Pijete alkohol. Da biste se rešili naslaga i učvrstili stomak, smanjite unos alkohola i izbegavajte grickalice. Prehranu bazirajte na zdravijim namirnicama i penjite se stepenicama umesto da idete liftom i koristite svaku priliku za šetnju. Nemojte biti u zabludi da morate ići na mukotrpno vježbanje u teretanu, jednostavne duge šetnje, vežbanje iskoraka, čučnjeva ili sklekova kod kuće ili satovi joge bit će korisniji za vas.

2. Stomaj zbog stresaVrlo ambiciozni tipovi teže “velikim” postignućima, često su perfekcionisti. Takođe obično su osetljivi na probavu kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS), koja mogu izazvati nadutost. Salo je locirano na srednjem delu stomaka i oko pupka. Kada smo pod stresom, proizvodimo kortizol, hormon koji potiče telo da zadržava masnoću oko stomaka. Ovaj tip takođe će biti prilično tvrd na dodir. Ako imate ovakav stomak, idite u krevet ranije i spavajte više. Nedostatak sna remeti proizvodnju leptina, hormona koji pomaže pri regulisanju apetita i metabolizma. Pokušajte da se opustite što više, a pomoći će vam u tome i vežbe dubokog disanja, meditacija i kupke pre spavanja i čaj od kamilice. Ograničite unos kafe na maksimalno dve šolje na dan. Vežbajte jogu, idite na duže šetnje, plivanje ili vežbajte.

3. Stomal "tobolac"Najčešće ga imaju zaposlene majke ili žene sa zahtevnom karijerom. Često osobe s ovim tipom stomaka imaju niži stomak, čak i ako su na deti ili treniraju. Ako imate ovaj tip stomaka, promenite prehranu, birajte namirnice koje sadrže mnogo vlakana i zeleno lisnato povrće, celovite žitarice i ne zaboravite piti dovoljno vode.Ako vežbate trbušnjake, prestanite. Tu vežbu zamenite izometričkom vežbom koja služi jačanju mišića. Lezite licem prema dole i oslonite se na podlaktice. Odgurnite se od poda, dignite se na prste i laktove tako da je vaše telo paralelno s podom. Vežbu radite u početku po 10 sekundi pa sve duže do jedne minute.

4. Mamin stomakMajkama posle porođaja ostaje stomak kojeg pokušavaju da se reše što pre. Zbog toga su često pod stresom da vrate liniju, a stres otežava celi proces. Uzimajte omega 3 i omega 6 masne kiseline (laneno ulje odličan je izvor za vegetarijanke). Jedite orašaste plodove, ulja i masline – svaki dan. Osim što će vam pomoći u gubitku masnih naslaga i da apsorbujete vitamine iz hrane, pomažu i protiv umora. Vežbajte Kegelove vežbe jer će to pomoći da ojačate trbušne mišiće iznutra prema van. Vežbajte 15 do 20 puta u pet serija na dan. Ne radite trbušnjake jer nakon porođaja mišići linea alba (bele linije) – koji se nalaze na sredini – razdvoje se linijom abdomena i potrebno je neko vreme da se oporave. Trbušnjaci su najgora stvar koju možete da raditr jer će prisiliti ove mišiće da se još više razdvoje. Vežbajte tako da duboko udahnete dok stojite na nogama i polako izdahnite dok radite Kegelove vježbe.

5. Nadut stomakNadut stomak često su ravni ujutro, ali se nadmu tokom dana zbog plinova ili probavnih smetnji. Verovatno često jedete istu hranu, a da niste ni svesni da je ne podnosite. Najčešća je netolerancija na pšenicu i gluten koji može izazvati upalu creva i tako učiniti da se trbuh čini većim. Pokušajte da utvrditr koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje i u prehranu uvedite što više svežih namirnica.

buikspierentraining.nl/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track