SOK PROTIV HOLESTEROLA: 3 recepta za sok od kajsija
Foto: Shutterstock

NAJBOLJA ZIMNICA

SOK PROTIV HOLESTEROLA: 3 recepta za sok od kajsija

Žena -

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lisa.rs Od drevne postojbine u Kini do modernih plantaža u Kaliforniji, kajsija je ostala izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi. Ne propustite da ostavite bar jednu turu soka ove sezone.Sok od kajsija je pun moćnih antioksidanata: beta-karoten pomaže u regulaciji nivoa holesterola i utiče na bolju elastičnost zidova arterija. Uz vitamin C, u ovom voću ima i likopena, premda ne u istoj količini kao u paradajzu, ali i u kajsijama taj sastojak opstaje uprkos kuvanju i čak postaje lakši za varenje.Zahvaljujući visokom procentu šećera u kajsijama, u sok ne morate stavljati mnogo dodatnog šećera. Nudimo vam tri recepta pogodna za zimnicu. Recept 1:Sastojci: 5 kg kajsijašećer (količina zavisi od toga koliko ćete sirupa dobiti)50 g limuntusa3l vodePriprema:Kajsije oljuštite, izvadite im koštice i izmiksujte ih ili propasirajte. Skuvajte 3 litre vode i ohladite. Prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Pokrijte posudu i ostavite je 24 sata da odstoji. Potom procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1 kg šećera, pa mešajte dok se šećer sasvim ne istopi. Sipajte u flaše i dobro zatvorite.Recept 2:Sastojci: 5 kg kajsija1 kg šećera1/2 l vodePriprema: Voće prokuvajte s vodom. Ispasirajte, dodajte šećer i nastavite da kuvate još 20 minuta. Vrelu tečnost sipajte u čiste suve flaše. Dobro zatvorite, pokrijte ćebetom i ostavite da se ohladi.

Recept 3:

Sastojci:

10 kg kajsija3 kg šećera3 limuntusa5-7l vode. Priprema: Voće oljuštite i sameljite, pa dodajte šećer, limunutus i vodu. Stavite da se kuva i kad provri ostavite da vri 10 minuta. Za to vreme se izgubi pena. Vruć sok sipajte u vrele flaše i umotajte u ćebe da se postepeno hladi.

Sa sajta Lisa.rs pročitajte i:Pijani kolač sa kajsijama i šerijemVoćna torta od kajsijaLedeni čaj od kajsija s tonikomUkusan i brz slatkiš: nepečena keks-torta s kajsijamaTiramisu sa belom čokoladom i kajsijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track