SAMCIMA DANAS NIJE LOŠE: 7 dokaza zašto baš nije dobro biti u braku!
Foto: Profimedia

Nauka dokazala

SAMCIMA DANAS NIJE LOŠE: 7 dokaza zašto baš nije dobro biti u braku!

Žena -
Samci su zdraviji, bolji prijatelji, više rade na usavršavanju svojih znanja...

Biti u vezi ako ona nije dobra je najgore moguće rešenje, tvrdi terapeut za veze i seksolog iz Toronta Džesika O'Rejli. Ona, takođe, ističe da ne postoji jedinstveni odgovor je li za sve ljude bolje biti u vezi ili samac, jer na to utiče mnogo faktora od godina, odnosa u vezi, načina života neke osobe i njenih očekivanja.Iako su nas mnoga dosadašanja istraživanja uveravala o svim mogućim blagodatima koje veze i brakovi imaju na naše zdravlje, čini se da i nije tako, tvrdi O'Rejlijeva. Ona ističe sedam razloga, koje su naučnici utvrdili, a koji pokazuju da je život samaca mnogo zdraviji i kvalitetniji od onog osoba koje su u vezi.

1. Samci više vežbaju Iako su mnoga istraživanja isticala lepote bračnog života i uopšteno života u vezi, poput toga da je brak odličan borac protiv depresije i srčanih oboljenja, čini se da ipak nije sve baš tako. Najnovija istraživanja pokazuju da je samački život bolji za zdravlje. Studija u kojoj je učestvovalo 13.000 Amerikanaca od 18 do 64 godine pokazalo je da se oni koji nikada nisu bili u braku mnogo više bave sportskim aktivnostima od onih u brakovima i vezama. A poznato je koliko je vežbanje ključno za zdravlje osobe.

2. Zdraviji su i idu ređe kod lekara"Kada uporedite zdravstvene podatke trenutno udate žene od one koja je sama rezultati se jako razlikuju", kaže O'Rejlijeva. U jednom istraživanju u kojem se pratilo sveukupno zdravlje, hronične bolesti, akutna stanja, broj dana provedenih na bolovanju, broj dana provedenih u krevetu zbog zdravstvenih problema te broj poseta lekaru uočeno je da su osobe koje su slobodne puno boljeg zdravlja. Takođe, jedno od najnovijih istraživanja pokazalo je da su osobe u vezi deblje. Naime, istraživanje tvrdi da u proseku u roku od četiri godine od večanja osobe nabace višak kilograma.

3. Više ulažu u društveni životStručnjaci tvrde da slobodne žene i muškarci imaju mnogo društveniji život i puno polažu na druženja, održavanja kontakata, što je izuzetno korisno i dobro, uvek koriste priliku za upoznavanje novih ljudi, druženja i izlaske. Oni, jednostavno, vode mnogo aktivniji društveni život.

4. Zdravije se hrane"Loše veze i odnosi vode do mnogih štetnih prehrambenih navika, poput prejedanja zbog utehe ili preteranog kontrolisanja unosa hrane, kako bi osoba barem nešto imala pod kontrolom", objašanjava psihijata Laurel Haus. Takođe, osobe koje su slobodne mnogo više vremena imaju za sebe pa su mnogo promišljenije oko hrane i više pažnje posvećuju pravilnoj ishrani.

5. Prijateljstva su intenzivnija i traju dužeVerovatno zbog partnera, dece, posla i samim time nedostatka vremena mnoga prijateljstva se sa godina izgube. Jednostavno prioriteti su drugačiji - porodica je na prvom mestu. To je okej, ali često prijateljstva pate ili se potpuno ugase, što nije dobro. To nije slučaj sa samcima koju ulažu mnogo u prijateljstva, održavaju ih i mnogo su bolji prijatelji.

6. Manje kredita i dugovaSamci su svesni da se moraju mnogo promišljenije odnositi prema novcu iz jednostavnog razloga što su sami. Ako zapadnu u dugove, ne postoji partner sa strane koji će pomoći. Stoga mnogo opreznije pristupaju kreditima i kupovini a samim time imaju mnogo manje dugova. A dugovi, krediti i neplaćeni račun vode stresu i lošem zdravlju.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

7. Rade na sebiZa razliku od većine ljudi koji su u vezi, samci znaju da mogu i sami kvalitetno provesti vreme i da im niko nije potreban. Prisiljeni su, takođe, mnoge stvari u životu sami da rešavaju, što ih je naučilo samostalnosti i podiglo njihovu nivo samopouzdanja. Takođe, oni mnogo više rade na sebi, usavršavaju svoje veštine.

Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track