(VIDEO, FOTO) SAVETI ŠMINKERA: Evo kako da prvo unakazite lice, a onda napravite čudo
Foto: Printskrin

Konturisanje lica

(VIDEO, FOTO) SAVETI ŠMINKERA: Evo kako da prvo unakazite lice, a onda napravite čudo

Žena -
Iznenađujuće je koliko je konturisanje moćna "alatka" - ako dobro ovladate ovom veštinom, ono vas može transformisati u šta god poželite

Godinana glavni trend u šminkanju jeste konturisanje lica. Ono se ustoličilo kao najvažniji i ključan segment dobre šminke, i gotovo sve slavne dame pribegavaju upravo ovom "triku". Senčenje je do te mere "magično", da može da vas učini gotovo neprepoznatljivim, i daje priliku za nestvarne transformacije i dobru mejkap zabavu.Dakle, ako želite da izgledate mlađe, ili da vizuelno imate uže i "izvajanije" lice konturisanje (senčenje) lica i upotreba hajlajtera su najvažniji koraci u šminkanju. Ovaj trend su popularisale holivudske zvezde na čelu sa Kim Kardašijan.

Zahvaljujući Internetu i brojnim tutorijalima i uputstvima na internetu konturisanje može da nauči bilo ko, mada je za važne događaje svakako bolje prepustiti se u ruke stručnjaka. Iznenađujuće je koliko je konturisanje moćna "alatka" - ako dobro ovladate ovom veštinom, ono vas može transformisati u šta god poželite. Čak i ako vas priroda nije obdarila neverovatnom lepotom, konturisanje to može da promeni.

A video posted by @makeupby_isabel on Jul 15, 2015 at 10:48am PDT

"Da bi se razumeo smisao konturisanja mora da se shvati struktura lica. Simetrija je ono što zapravo čini lice lepim i više fotogeničnim, a konturisanje upravo tome služi da lice bude izbalansirano i simetrično", objašnjava profesionalna šminkerka Aleksandra Orlandić Sretković, i dodaje kakav efekat konturisanjem zapravo postižemo.

"Konturisanje nam pomaže da definišemo jagodice, minimalizujemo podvaljak, smanjimo visoko čelo, "ispravimo" kriv nos, podignemo spuštene kapke... Senčenje lica nije nimalo lako kao što izgleda - zahteva puno prakse i dobro osvetljenje. Ako se "bavite" konturisanjem lica u zatvorenoj prostoriji uz pomoć veštačkog svetla, može se desiti da preterate; zato je važno koristiti što je više moguće prirodno svetlo. Takođe, važno je izabrati i prave proizvode od proverenih mejkap proizvođača, jer pogrešan izbor pudera i bronzera može da doprinese da stvari krenu "nizbrdo"".

Najvažnije je prilikom konturisanja lica da konture moraju da budu mat, a hajlajter koji dolazi na kraju treba da bude taj koji daje sjaj.

"Ključno je zapamtiti da tamne boje stvaraju iluziju manjeg, a svetle boje čine upravo suprotno - služe da se određeni delovi lica povećaju. Konturisanje se izvodi isključivo mat senkama. Za "natural look" koriste se nijanse samo dva do tri puta tamnije od naše kože", savetuje Aleksandra.Kako da pravilno konturišete lice? Za konturisanje lica su vam potrebni:

* tečni puder koji odgovara vašem tenu* korektor, za dve, tri nijanse svetliji od vašeg tena* mat bronzer, za dve, tri nijanse tamniji od vašeg tena ili korektor dve, tri nijanse tamniji od vašeg tena* četke za konturisanje* puder u prahu za završnicu (transparentni)

Postupak: Nanesite puder u nijansi svog tena, potom korektor i bronzer na određene delove lica, a zatim sve dobro izblendajte četkom ili sunđerom kako biste prekrili prelaze. WZlatno pravilo konturisanja je blendiranje. Blendiranje služi da nema očiglednih štrafti, pruga i linija", akcentuje šminkerka Aleksandra. Pretposlednji korak je nanošenje pudera u prahu, kako bi se sve fiksiralo i sjedinilo. Na koncu svega, ostaje da lice još ukrasite rumenilom i hajlajterom. Hajlajter je takođe važan korak u konturisanju, jer reflektuje svetlost na lice, ali se treba čuvati preterivanja prilikom nanošenja. Stavlja se iznad osenčene jagodične kosti, a može i na sredinu nosa, čela i u jamicu iznad gornje usne.

(Dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track