ZLATO AFRIČKIH ŽENA: Kada probate ovaj puter, nećete prestati da ga koristite!
Foto: Profimedia

Vraća žensku lepotu

ZLATO AFRIČKIH ŽENA: Kada probate ovaj puter, nećete prestati da ga koristite!

Žena -
Primenjuje se i kao lek za reumatske bolove, upale mišića, kao štit od pustinjskog vetra, a neka plemena čak veruju da kožu namazanu šea maslacem ni metak ne može probiti

Šea puter je već vekovima od vitalnog značaja za kulturu i privredu Senegala, Malija i Togoa i uopšte cele zapadne Afrike. Bledožuta mast vadi se iz ploda veličine oraha koje raste na šea drvetu i poznata je po činjenici da je čudotvorna za kožu na kojoj se apsorbuje brzo, ne ostavljajući nikakav masni talog.

Afrički narodi šea puter izdašno koriste i njegova namena je veoma široka, od melema za usne i balzama za kosu preko lekovite masti, kreme za sunčanje, te losiona za negu bebine kože do sastojka u sapunu i sredstvima za čišćenje!

Primenjuje se i kao lek za reumatske bolove, upale mišića, kao štit od pustinjskog vetra, a neka plemena čak veruju da kožu namazanu šea maslacem ni metak ne može probiti! Afrika čuva tradiciju gde je isključivo ženama dozvoljeno da dodiruju šea drvo, beru plodove i prerađuju ih.

Šea puter se naziva i "zlato žena" jer hiljadama Afrikanki donosi neophodne prihode i egzistenciju. Iz tog razloga je seča stabala strogo zabranjena,a veruje se da su plodovi šea drveta božanski plodovi.

Šea puter je između ostalog i jestiv, ali ipak njegova osnovna i najvažnija primena je u kozmetičkoj industriji, gde je praktično nezamenjiv. Koristi se kao baza za mleka za telo, sapune, kreme za ruke, losione i regeneratore za kosu, prilikom čega je najefikasniji kod suve i iritirane kože. Šea puter ima prijatno i jako umirijuće dejstvo, te ne čudi što je popularan i u terapiji ožiljaka, ekcema, opektina i psorijaze.

Bogat je masnim kiselinama poput steroične i oleinske, koje su esencijalne za hidriranje epidermisa i očuvanja elastičnosti kože, te vitaminima A i E, a ima i visok sadržaj proteina i minerala. Šea puter uglavnom ima obnavljajuće dejstvo, ali deluje i protiv bora, te čuva balans vlažnosti kože, štiti kožu od UV zračenja i negativnih uticaja sredine.

Veoma je delotvoran kod regenaracija ćelija kože, ali i prilikom nege stare i naborane kože. Preporučljiv je tokom trudnoće radi prevencije strija, a zanimljivo je i da je "magičan" pri nezi osetljive kože kod dece i novorođenčadi.

Šea puter jedan je od retkih prirodnih plodova koji štiti od UV zračenja (samo u nerafiniranom obliku), te pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kiseonika u tkivo i poboljšava eliminaciju toksina. Koristan je i kao pakovanje za kosu, i to za vrlo suvu, lomljivu i obojenu, a u maloj količini može se naneti na kosu i bez ispiranja. Dobro je i namazati ga na kožu nakon brijanja ili depilacije, jer smiruje i hrani kožu, te brzo zaceljuje eventualne posekotine.

Ukratko, šea puter je izuzetan, a praktičan i povoljan, i neophodan svakoj ženi koja teži zdravoj, lepoj i negovanoj koži i kosi!

Dnevno.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track