(FOTO) Ova jela ne smete propustiti: Top 20 nacionalnih jela evropske kuhinje
Evropska kuhinja
(FOTO) Ova jela ne smete propustiti: Top 20 nacionalnih jela evropske kuhinje
1
Foto: AP
Uz pomoć internet ankete, stručni štab organizacije Kvora, sastavljen od vrhunskih kuvara, napravio je listu nacionalnih jela za koja meštani kažu da su jednostavno nezaobilazna ukoliko se zadesite u njihovoj zemlji
"Koje jelo ne smem da propustim kada otputujem?", pitanje je koje sebi postavljaju svi ljubitelji hrane pre nego šzo spakuju kofere i zapute se u novu zemlju.
Uz pomoć internet ankete, stručni štab organizacije Kvora, sastavljen od vrhunskih kuvara, napravio je listu nacionalnih jela za koja meštani kažu da su jednostavno nezaobilazna ukoliko se zadesite u njihovoj zemlji.
Austrija
Bečka šnicla je sinonim za Austriju. Ovo jelo popularno je i u Srbiji. Radi se o tankom pohovanom telećem kotletu prženom u fritezi. Obićno se servira uz peršun i limun, sa dodatkom od krompira ili riže. Foto: Thinkstock, Bečka šnicla
Hrvatska
Paški sir je tvrdi Hrvatski sir od ovčjeg mleka. Proizvodi se na ostrvu Pag i toliko je poznat da se izvozi širom sveta.
Belgija
Pržene mušlje dostupne su skoro svuda u svetu, naročito u mediteranskim zemljama, međutim Belgijanci mogu da se pohvale da su najveći majstori pripreme mušlju na svetu.
Mušlje se u Belgiji pripremaju na mnogo razčičitih načina - kuvaju se sa vinom, puterom, začinskim biljem i paradajz sosom, a serviraju se uz hrskave slane krompiriće.
Foto: AP
Danska
Ulebrud je tradicionalno dansko jelo. Pravi se od ražanog hleba koji se umače u pivo i zatim kuva sa kašom. Servira se sa šlagom preko, zbog čega više liči na dezert, iako se jede kao obrok.
Engleska
Pečena govedina i jorkširski puding smatraju se nacionalnim jelom engleske. Servira se sa goveđim sosom i tost hlebom.
Foto: Profimedia
Francuska
Pot-au-Feu je tradicionalno jelo francuske nacionalne kuhinje. Ovaj rustični recept naročito je popularan zimi kada se u vatri, uz razno povrće kuva i suvo meso sa začinskim biljem.
Nemačka
U tesnom izboru za nezaobilazno jelo Nemačke, Kari-vurst je izašao kao pobednik.
Popularno jelo sastoji se iz klasične nemačke kobasice koja je začinjena karijem i servirana uz pomfrit.
Holandija
Usoljena Haringa je definitivno sinonim za holandsku kuhinju. Usoljeni fileti marinirane sirove haringe jedu se u svežoj kifli sa seckanim lukom. Ovaj specijalitet prodaje se na ulicama svih holandskih gradova.
Grčka
Giros je jedno od najpopularnijih jela ne samo Grčke, več i čitavog mediterana i balkana. Meso, povrće i pomfrit zavijeni u tortilju uz caciki i začine predstavlja poslasticu nezaobilaznu na ulicama srpskih gradova.
Foto: Reuters
Norveška
Rakfisk je pastrmka koja nekoliko meseci leži usoljena i fermentisana. Jelo se jede sirovo uz luk, pavlaku i tortilju.
Norveška je dugo bila siromašna zemlja, zbog čega je tradicionalna kuhinja najčešće svedena i sastoji se iz usoljenih i konzerviranih jela koja su mogla da izdrže čitavu zimu.
Mađarska
Gulaš je tradicionalno mađarsko jelo, vrlo popularno i u Srbiji, Postoje mnoge varijacije recepta, a tradicionalna varijanta sastoji se iz govedine, luka, paprike, paradajza, zelene paprike i krompira.
Foto: Thinkstock
Poljska
Zurek je osnova za supu i sastoji se od ražanog brašna koje je fermentisano u vodi peta dana. Udubljena lepinja ispunjena je povrćem, celerom, krompirom, belim lukom, jajima i kobasicom.
Italija
Kada je u pitanju Italija, odgovor je lak - Pica. Italija je domovina ovog, možda najpopularnijeg jela sveta, a najpoznatija je napolitana, koja je dobila ime po rodnom gradu pice, Napulju.
Za Italijane, pravljenje pice je više od kuvanja, to je umetnost.
Foto: AP
Portugal
Frankesinja je portugalski sendvič sa šunkom, dimljenom svinjskom kobasicom i šniclim prelivenom topljenim sirom i paradajz sosom.
Specijalitet koje je zaista san svakom mesoždera, sluću se uz pomfrit i hladno pivo.
Rusija
Ko god poseti Rusiju u obavezi je da proba boršč čorbu - gustu supu od cvekle. Boršč se tradicionalno služi hladan uz dodatak kisele pavlake.
Meštani ga prepotučuju u kombinaciji sa domaćom votkom
Foto: AP
Slovačka
Brindzove haluski su najpoznatije jelo slovačke kuhinje.l Jelo se sprema od krompira uvaljanog u meki ovčji sir i slaninu.
Škotska
Dimljeni losos sa limunom na crnom hlebu namazanom puterom predstavlja poslasticu za svakog Škota i nezaobilazno jelo za svakog turistu.
Foto: AP
Slovenija
Kranjska kobasica je slovenačka svinjska kobasica koja se služi samo sa solju biberom i belim lukom.
Španija
Hamon Iberiko, ili iberijska šunka je nacionalni specijalitet Španije. Radi se o svinjskom butu koji se najčešće služi kao predjelo uz masline, hleb i vino.
Foto: AP
Švajcarska
Rosti je u švajcarskoj popularniji čak i od fondija. Radi se o tanko iseckanim grilovanim krompirićima koji se spremaj u na tiganju uz začinsko bilje. Ovo jelo naročito je bilo popilarno među farmerima, pre nego što je postalo nacionalno jelo.