DASKE I NOŽEVI NE TRAJU VEČNO: I kuhinjski pribor ima rok trajanja
Foto: Shutterstock

UPAMTITE

DASKE I NOŽEVI NE TRAJU VEČNO: I kuhinjski pribor ima rok trajanja

Žena -
Pojedine predmete koje koristimo u kuhinji moramo pod hitno izbaciti iz upotrebe da se ne bismo zarazili bakterijama

Razmislite i odgovorite iskreno, kada ste poslednji put bacili staru varjaču i zamenili je novom i da li uopšte s vremena na vreme menjate kuhinjski pribor?Većina nas to veoma retko radi, osim ukoliko se odgovarajuća stvar ne polomi ili ne postane potpuno neupotrebljiva. Kuhinjski pribor, kao i većina stvari, ima svoj rok trajanja jer nakon određenog vremena postaje odlična podloga za bakterije i druge nečistoće. Evo kada bi ga trebalo zameniti novim.DRVENI KUHINJSKI PRIBOR - Do pet godina ili kad na kutlačama, hvataljkama za salatu ili daskama primetite male pukotine, promenu boje ili osetite da je površina na delovima omekšala. Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor obavezno perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i ne sušite ga na vlažnom mestu.LOPATICE OD SILIKONA - Do dve godine ili kad promene boju, dobiju pukotine i počnu da se kidaju. Lopatice imaju i jedan higijenski problem. Naime, uglavnom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete da uklonite, vreme za nove lopatice.TEFLONSKO POSUĐE - Do tri godine ili kad primetite duboke ogrebotine. Ako želite da produžite vek trajanja ovom posuđu, kod pospremanja ga obavezno pokrijte papirnim krpama pre nego što u njega stavite neku drugu posudu. PLASTIČNE DASKE ZA SEČENJE - Do tri godine ili kad tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih da očistite ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne seckajte voće i povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.KUHINJSKI NOŽIĆI - Do pet godina ili kad zarđaju, drška im se rasklima ili više ne možete da ih naoštrite. Oni su često u upotrebi, koristimo ih skoro svakodnevno i zbog toga se lako „istroše“, pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Upravo zato ih posle određenog vremena, kad izgube svoju svrhu, treba zameniti novim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track