HOROR TAMPON IZAZVAO TOKSIČNI ŠOK: Devojčica (13) umrla jer ih nije znala koristiti!
Foto: Printscreen/Facebook

Pazite

HOROR TAMPON IZAZVAO TOKSIČNI ŠOK: Devojčica (13) umrla jer ih nije znala koristiti!

Žena -
Džema je preminula od izliva krvi u mozak, pošto su joj otkazala pluća i srce

Džema-Luis Roberts imala je samo 13 godina kada je preminula zbog toksičnog šoka. Sve se dogodilo vrlo brzo. Požalila se na bolove u stomaku. Roditelji su je odmah odvezli na hitnu, ali je, nažalost, bilo prekasno.

Nedugo nakon prve mesečnice, devojčica je počela da koristi tampone, kao bi mogla nesmetano da nastavi trenira plivanje. Međutim, koristeći tampone u svoj je organizam unela bakteriju koja je izazvala toksični šok i sepsu.

Samo nedelju dana kasnije, Džema je preminula od izliva krvi u mozak, pošto su joj otkazala pluća i srce.Dijana Roberts, devojčina majka, o svemu je progovorila javno, u nadi kako će njeno upozorenje možda nekoj drugoj devojci ili mladoj ženi spasti život.

"O toksičnom šoku pričalo se u 80-im godinama. Danas o tome nema niti reči. Moj suprug nikada nije čuo za taj sindrom. Nadam se da će ovo pročitati i po koji tata, pa u slučaju da se njihovim ćerkama tako nešto dogodi, da će znati reagovati na vreme reagirati”, rekla je Dijana.

Simptom toksičnog šoka doživi samo jedna žena od njih 100.000, rekli su doktori. Upotreba tampona nije opasna, ali postoje znakovi TS-a na koje treba reagirati.

"Ukoliko imate groznicu, osip, visoku temperaturu i dezorijentirani ste, što pre treba da odu kod doktora. Nemojte zaboraviti da kažete da koristite tampone”, savetuje dr Aron Glet iz američkog Udruženja za zarazne bolesti.Svaki se tampon mora odstraniti nakon maksimalno 6 sati upotrebe.

Het

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track