SAZNAJTE: Šta se dešava sa vašim nogama kada prestanete da nosite štikle!
Foto: Profimedija

Ženske stvari

SAZNAJTE: Šta se dešava sa vašim nogama kada prestanete da nosite štikle!

Žena -
Žene koje stalno nose visoke potpetice imaju kraće mišiće listova

Visoke potpetice pomažu da nam noge izgledaju duže, ali kada ih prestanemo nositi, noge nam zaista i postanu duže. Naime, žene koje stalno nose visoke potpetice imaju kraće mišiće listova. To je zato što, kada hodamo s podignutim stopalima, peta nema prostora za rastezanje do svoje pune, prirodne dužine.Kombinacija rastezanja, rolanja pete na mekanom valjku i, što je najvažnije, hodanja u ravnim cipelama koje drže nogu pomoći će mišićima u listovima da se dovoljno rastegnu.

Osećaj u leđima je puno bolji

Uz potporu štikli zadnjica izgleda bolje. Međutim, taj položaj takođe stvara veliki pritisak na donji, lumbalni deo, kao i na mišiće koji drže taj deo. To može dovesti do oštećenja živca i bola. Kada skinete štikle, istog trena kičma se vraća u prirodan anatomski položaj, što smanjuje pritisak i bol u lumbalnom delu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

U petama biste mogli osetiti bol

Štikle ne skraćuju samo listove na nozi nego i tetive u peti. Počnete li odjednom nositi samo ravne cipele, povećava se pritisak na prekratke tetive jer je stopalo opet pod uglom od 90 stepeni, što može uzrokovati bol u peti. Nakon nekoliko dana, nedelja ili, ako ste štikle neprestano nosili, lukovi tetive vrati će se u normalnu dužinu, bol u peti će se smiriti i vaša stopala će se preporoditi.

Bol u kolenima nestaje

Kada nosite štikle, centar ravnoteže prebacuje se više prema napred, što znači dodatni pritisak na tetive i ligamente u kolenima. Kada izujemo štikle, kolena osete trenutno olakšanje i prestaju boleti.

Poboljšava se ravnoteža

Nekoliko godina redovnog nošenja štikli može dovesti do neravnoteže snage između mišića gležnja sa strane i onih s prednje i strane, što rezultira nestabilnošću gležnjeva i pogoršanjem ravnoteže tela. Kada hodate u ravnim cipelama, mišići gležnja funkcionišu izbalansirano, što gležanj čini stabilnijim, a ravnotežu boljom.

(LifeConteent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track