ZALOGAJI ZA MEDALJU: Dragan Šljivić najbolji kuvar u regionu!
Foto: Printscreen

Osmišljava nova jela

ZALOGAJI ZA MEDALJU: Dragan Šljivić najbolji kuvar u regionu!

Žena -
I dan-danas volim reći, ne smatram sebe šefom kuhinje već nekim kuvarom za osmišljavanje jela. Šef kuhinje je nešto sasvim drugačije

Dragan Šljivić, najbolji kuhar u regionu, koji je ovu laskavu titulu osvojio na takmičenju u Makarskoj, kada bi se vratio u period u kojem je birao zanimanje, ponovo bi izabrao kuhanje, jer voli ovaj posao.

Radi već 15 godina, a 2004. prvi je put postao šef kuhinje. Trenutno radi u jednom banjalučkom resotranu na funkciji šefa kuhinje.

Pravio je neobično predjelo, raviole od dimljenog bifteka punjene aromatizovanim sirom, sa začinskim biljem. Kaže da je u pitanju vizija kuhanja na savim drugačiji način. Prvo je na tanjir servirao sos od mrkve i crvenog luka, a na njega je stavio "sponge cake" ili spužvu od rukole, pa raviole, koje je pokapao domaćim maslinovim uljem i na njih stavio kavijar od aceto balzamika, šeri paradajz pripremljen u dubokoj masnoći, koricu od narandže, a na sve to stavio je i malo čipsa od rukole.

Kaže da je u pitanju jelo koje u potpunosti zadovoljava moderne trendove, ali i da to nije jelo s kojim bi se mogao takmičiti, jer meso nije termički obrađeno.

"I dan-danas volim reći, ne smatram sebe šefom kuhinje već nekim kuvarom za osmišljavanje jela. Šef kuhinje je nešto sasvim drugačije", rekao je ovaj kuhar.

Uživa u osmišljavanju novih jela, a na pitanje da li je na neko posebno ponosan kaže da ne može reći "osmislio sam dobro jelo" jer smatra da je kuhinja toliko uznapredovala da se ne može trenutno ništa novo osmisliti jer je sve već negdje viđeno. Moguće je kopiranje, ali s obzirom na to da je Banjaluka relativno malen grad, kopiraju se uglavnom jela iz lokalnih restorana.

"Niko nema tu neku viziju da se kopira nešto dalje, iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, sve se svelo na 'ajmo jedni od drugih prepisivati'. To pravi problem nama kuvarima koji bi smo željeli nešto u kontru, zato što gosti dolaze sa željom da jedu nešto kao tamo. Možda je to problem. Mi imamo 20 restorana, njima je ista ponuda, fazon, sve je isto niko se ne upušta u neki veliki kontrast u odnosu na ostale objekte", kazao je Šljivić.

Od njegovih jela favorit mu je dimljena tuna, za koju je dobio veoma pozitivne reakcije, te par testenina i rižota, kao i ponuda morske ribe s obzirom na to da jako voli mediteransku kuhinju.

U februaru je u Makarskoj pobedio na interregionalnom takmičenju gde se birao kuvar za prostor bivše Jugoslavije za 2014. godinu. Već sada je, zahvaljujući plasmanu u polifinale takmičenja na Braču, stekao uslove da sljedeće godine brani titulu. Objasnio je da su se u okviru ovog takmičenja u toku prošle godine održana takmičenja na Braču, u Budvi, Beogradu i Sarajevu, a svi finalisti sa tih takmičenja su se našli u Makarskoj, da se odluči ko je najbolji.

"Za mene je to bilo jedno od najtežih takmičenja jer osjećaj kada vidite ko je sve došao. Nije ti svejedno. Uspeo sam skupiti najveći broj bodova, mislim da sam radio za razliku od drugih takmičara malo komplikovanija jela, malo raznovrsnije tehnike i da je to presudilo da ponesem titulu najboljeg", priča Šljivić.

Od osvojenih titula, kaže da mu je značajno i to što je prošle godine bio drugi kuvar na Balkanskom kupu u Beogradu, dragi su mu i prvi osvojeni Biseri mora na Braču iz 2012. godine, te prošlogodišnja nagrada Bosanski dukat.

Kaže da ima i priznanja koja ne može zadržati samo za sebe, a to su nagrade koje je osvojio kao član reprezentacije Bosne i Hercegovine. Tim reprezentacije BiH, čiji je bio kapiten, osvojio je prošle godine gran-pri u Istanbulu, a ove godine drugo mesto, te na Braču ove godine gran-pri.

Na pitanje kako je biti najbolji kuhar u regionu, kaže da to uopšte ne doživljava, već se trudi da isbalansira svoju viziju kuhanja sa željama gostiju. Istakao je da se takmičarski radovi, kada je kuhanje u pitanju, veoma razlikuju od onoga što radi svaki dan.

"Problem je što se živi brzo, jede se brzo i ti ručkovi sve bi da se završi za 20 minuta, pola sata. To je problem naših gostiju", priča on.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track