(VIDEO) POKAZALA GRUDI, ALI S DOBRIM RAZLOGOM: Objasnila je svim ženama ono što moraju da znaju
Foto: Printskrin

Skrenula pažnju

(VIDEO) POKAZALA GRUDI, ALI S DOBRIM RAZLOGOM: Objasnila je svim ženama ono što moraju da znaju

Žena -
Cilj je ženama skrenuti pažnju na važnost redovnog samopregleda dojke, testa za koji vam ne treba više od nekoliko minuta

Mija je žena u zrelim godinama koja je želela da pomogne drugim ženama u samopregledu grudi.

Ona je u jutarnjem programu u Australiji došla u emisiju s namerom da pokaže kako se pravilno radi samopregled dojki.

Oktobar je mesec posvećen borbi protiv raka dojke. Cilj je ženama skrenuti pažnju na važnost redovnog samopregleda dojke, testa za koji vam ne treba više od nekoliko minuta, a dovoljno je da ga uradite jednom mesečno.

Pogledajte video i pratite korake kojima je gost jutarnjeg programa "Studio 10", specijalista za rak dojke doktor Sem Hej, naučio Miju da pravilno pregleda svoje grudi:

Pre svega, ključno je da ste opušteni. Pregled možete da radite dok stojite pod tušem, ležite u krevetu ili udobno sedite.

"Zamislite da su vaše grudi jedna okrugla pica, koja ima jedno “dodatno parče” tkiva koje se proteže do ispod pazuha. Cilj je da pomno prepipate svaku tačku! Jagodicama svoja tri srednja prsta pregledajte čitavu dojku. Možete da idete region po region ili da se krećete od sredine ka krajevima", uopšte nije bitno kako ćete, samo da proverite sve.

Foto printskrin
Foto printskrin

Važno je da istražite predeo iznad grudi, skroz do ključne kosti, a isto i skroz ispod i iza pazuha, gde mogu da se pojave uvećani limfni čvorovi.

"Najpre koristite blage, površinske dodire, a potom pritisnite i malo jače. Za svaku dojku bi trebalo da potrošite najmanje jedan minut", rekao je.

Nažalost, mnoge žene zaborave da pregledaju svoje bradavice. Nemojte da pravite tu grešku, jer je u pitanju sama srž tkiva grudi.

"Ne zaboravite ni na ono "dodatno parče" koje smo gore pomenuli! Obratite pažnju ma to da li se negde po dojci pojavio osip ili iscedak iz bradavice. Proverite i da nema ispupčenja ili udubljenja na koži. Ako ih primetite, odmah se javite lekaru".

Sve u svemu, svaka promena u obliku i konturi dojke trebalo bi da predstavlja razlog za brigu, kao i ako su dojke naprasno postale asimetrične (iako dve dojke nikad nisu iste).

"Proveravajte svoje grudi jednom-dvaput mesečno, u različitim periodima menstrualnog ciklusa.

"Bilo kakva zabrinjavajuća promena trebalo bi da vam predstavlja alarm da se, koliko sutradan, javite ginekologu ili onkologu."

(NetworkTen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track