ZABORAVITE ENERGETSKE NAPITKE: Jeftiniju, zdraviju i delotvorniji napitak možete sami napraviti!
Foto: Profimedia

Naučnici istražili

ZABORAVITE ENERGETSKE NAPITKE: Jeftiniju, zdraviju i delotvorniji napitak možete sami napraviti!

Žena -
Konzumiranje vode u kojoj je rastopljena kašičica šećera pre ili za vreme napornih maratona ili biciklističkih ima isto dejstvo ili čak i bolje na izdržljivost takmičara od energetskih napitaka za sportiste na bazi saharoze i glukoze, tvrde naučnici sa Univerziteta u Bathu.

Takav napitak, po rezultatima njihova istraživanja, delotvornije povećava nivo glikogena u jetri, sprečavajući na taj način da telo koristi ugljene hidrate iz rezervi u mišićima, a ugljeno hidrati su neophodni za nadoknađivanje potrošenog glikogena.

Britanski naučnici su testirali više vrsta energetskih napitaka kako bi ustanovili na koji način različiti ugljeni hidrati sprečavaju smanjenje nivoa glikogena i utiču na smanjenje umora za vreme velikih sportskih napora, piše Daily Mail.

"Rezerve ugljeno hidrata uskladištene u jetri neophodne su za izdržljivost sportista jer omogućuju da se u krvi održi stabilan nivo šećera", objasnio je voditelj istraživanja Javier Gonzales.

"Uprkos tomu što puno znamo o promenama koje nastaju u rezervama iz mišića, ima još puno nepoznatih stvari u pogledu optimalnog skladištenja ugljeno hidrata u jetri za vreme i nakon napornih takmičenja", kazao je.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Saharoza i glukoza spadaju u grupu ugljeno hidrata poznatih pod nazivom "jednostavni šećeri" koje organizam brzo apsorbuje i proizvodi energiju, no iz molekularne perspektive vrlo su različiti. Saharoza je kombinacija glukoze i fruktoze i svrstava se u disaharide.

Molekularna struktura ovih šećera utiče na način na koji ih organizam apsorbuje, a poznato je da se saharoza apsorbuje najbrže. Naučnici su ustanovili da energetski napici koji sadrže samo glukozu mogu izazvati nelagodan osećaj u digestivnom traktu, zbog čega sportistima preporučuju konzumiranje vode u kojoj je otopljena kašičicaa šećera.

Studija je pokazala da uzimanje ugljenih hidrata za vreme maratona ili biciklističke trke sprečava trošenje njihovih rezervi iz jetre, ali ne i iz mišića.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Konzumirajući vodu s rastopljenom kašičicom šećera, takmičari su fizički napor za vreme trke podnosili lakše, ne osećajući težinu u probavnom traktu. Dakle, saharoza je puno bolji izvor ugljienih hidrata i izbor od glukoze u ovakvim napornim i zahtevnim takmičenjima", smatraju britanski naučnici.

Za optimalne rezultate kod takmičenja dužih od dva i po sata preporučuju konzumiranje do 90 grama šećera po satu, što znači osam grama šećera otopljenih u 100 mililitara vode.

Boca s vodom u kojoj je rastopljen šećer ne izgleda "našminkan" poput šarene boce napitka u boji nekog od poznatih proizvođača energetskih pića, ali nauka je rekla svoje. Pritom ne treba zanemariti uštedu novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track