Evo kako menstrualni ciklus utiče na stanje vaše kože!
Foto: Profimedija

Žene, obratite pažnju

Evo kako menstrualni ciklus utiče na stanje vaše kože!

Žena -
Na stanje kože utiču brojni faktori: ishrana, način negovanja, proizvodi koji koristite, zdravstveno stanje organizma, ali pre svega hormoni, tačnije menstrualni ciklus kroz koji žena prolazi svakog meseca.

Sigurno ste već primetile da se tokom menstruacije na vašem licu pojavi jedna ili viš bubuljica, ali nemojte misliti da je tu kraj mukama. I period neposredno pre i posle mentruacije ima svoj određeni uticaj na stanje kože lica.Nakon menstruacije i tokom ovulacije - Kao što ste verovatno još na časovima biologije naučile u proseku menstrualni ciklus žene traje 18 dana, sa ovulacijom koja se javlja 14 -15 dan. Tokom prve polovine ciklusa nivo estrogena je jako visok. Ovaj hormon pomaže spremanje materice za jajnu ćeliju koje će se uskoro naći u vašim jajovodima i materici. Koža je u ovom periodu u najboljem stanju, jer visok nivo estrogena utiče na njen ,"čist'' izgled. Iskoristite ovaj period i pružite koži uobičajenu negu.

Od ovulacije pa do par dana pred menstruaciju - Krivite progesteron za loše stanje kože u ovom periodu. Tokom druge polovine meseca, povećan je nivo progesterona - hormona koji utiče na stvaranje zadebljana duž zidova uterusa, kao pripremu za potencijalnu oplođenu jajnu ćeliju. Progesteron utiče na pojačano lučenje sebuma, pa se koža lica, ali i skalpa više masti.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Takođe, ovaj hormon utiče na blago oticanje ćelija kože o folikula, pa su pore vidljivije. Sve ovo pravi pogodne uslove za razvoja bakterija i stvaranja infekcija koje vode stvaranju bubuljica. Tokom ovog perioda, jako je važno da kožu redovno čistite i tretirate odgovarajućim proizvodima. Potrudite se da je što manje pipkate prstima na kojima uvek postoje bakterije koje lako dopiru do ćelija kože i stvaraju zapaljenja. Salicilna kiselina je odličan borac protiv problema koji se stvaraju u ovom periodu.

Neposredno pre menstruacije - U ovom periodu drastično opadaju nivo estrogen i progesterona, a pojačava se lučenje testosterona koji dodatno utiče na lučenje sebuma i zaparavo je odgovoran kao hormon koji najviše utiče na stvaranje infekcija na površini kože. Zato u ovom periodu primećujet epojačanu pojavu bubuljica i drugih nepravilnosti na licu.

U ovom periodu treba da povedete dodatno računa o održavanju kože čistom. Koristite blage tonike i serume za čišćenje lica, nastale bubuljice tretirajte salicilnom i glikolnom kiselinom. Takođe, kreme bogate retinolom vam i te kako mogu pomoći u saniranju problema.Ukoliko imate zaista ozbiljan problem sa aknama koje su izrazito upaljene i bolne obratite se dermatologu. Opcije su redovni kozmetički ili medicinski tretmani kože, ali i anti-bebi pilule koje u vaš organizam unose dodatnu dozu estrogena i tako smanjuju uticaj testosterona.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(mogu ja to sama)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track